Fostul sef al statului, Ion Iliescu, invinuit in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, a facut o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva generalului Dan Voinea, procurorul care instrumenteaza dosarul. Aflandu-se aproape de boxa
Fostul sef al statului, Ion Iliescu, invinuit in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, a facut o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva generalului Dan Voinea, procurorul care instrumenteaza dosarul. Aflandu-se aproape de boxa acuzatilor, Ion Iliescu sustine ca generalul Dan Voinea nu i-ar fi prezentat faptele de care este acuzat. Potrivit unor surse judiciare, dosarul in care este invinuit fostul sef al statului este aproape de finalizare, iar calitatea pe care o are Iliescu, aceea de invinuit, nu-i este deloc pe plac.
In dosarul mineriadei anchetatorii au strans probe solide precum si mai multe declaratii impotriva lui Iliescu. Calitatea de invinuit nu-i face deloc placere fostului sef al statului, astfel ca acesta acuza echipa de anchetatori de cate ori are ocazia si se plange Consiliului Superior al Magistraturii. Iliescu sustine ca nu i-au fost prezentate probele si dovezile din dosar, in conditiile in care saptamani bune dupa ce a fost anuntat ca a fost pus sub invinuire a incercat sa ascunda acest lucru, sustinand ca este martor in dosar. Iar in urma cu cateva saptamani, avocatii acestuia au facut copii dupa toate actele din dosar, inclusiv dupa cele care-l acuza.
Cozma, martorul acuzarii
Unul dintre acuzatorii lui Ion Iliescu este Miron Cozma. Dupa ani de puscarie, si dupa ce Iliescu i-a revocat gratierea, Cozma s-a decis sa colaboreze cu procurorii militari. Iar declaratiile date de acesta reprezinta una din probele acuzarii fostului sef al statului.
Cu putin timp inainte de incetarea mandatului, Iliescu l-a gratiat pe Cozma. In ciuda acestui fapt, el a fost liber numai o zi, pentru ca fostul sef al statului a revocat decretul de gratiere, Cozma fiind incarcerat din nou. Asadar, gratierea lui Iliescu nu i-a fost de mare ajutor. Avand in vedere ca fostul lider al minerilor nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, el are tot interesul sa spuna adevarul.
Pentru ca daca ar fi judecat si condamnat in acest dosar si i-ar fi aplicata o pedeapsa mai mare decat cele la care a fost condamnat, ar mai sta un timp dupa gratii.
Fostul lider al minerilor declara la finalul unei audieri la Parchetul General ca Ion Iliescu este principalul vinovat pentru ce s-a intamplat in iunie '90. Cozma preciza ca a dat in fata anchetatorilor declaratii "inclusiv impotriva lui Ion Iliescu". Intrebat daca il considera vinovat pe fostul sef al statului, Miron Cozma a raspuns fara ezitare: "Cu siguranta". Potrivit unor surse judiciare, Miron Cozma ar fi dovedit ca nu el a chemat minerii la Bucuresti, ci Ion Iliescu. Totodata, Cozma a prezentat o serie de elemente concrete anchetatorilor care il incrimineaza pe fostul sef al statului. Fostul lider al minerilor a mai spus ca dupa mineriada din iunie 1990 i-au fost oferite functii importante in stat, precum cea de ministru de Interne, pe care le-a refuzat, intrucat veneau din partea unei guvernari conduse de un "fost nomenclaturist". Avocatul lui Cozma declara ca alte oferte i-au fost facute fostului lider al minerilor in timpul anchetei privind mineriada din iunie 1990, propunandu-i-se ca, in schimbul gratierii, sa denatureze relatarile despre aceste evenimente. Aparatorul lui Cozma mai declara ca fostul lider al minerilor a spus procurorilor ca dupa mineriada din iunie 1990 a primit mai multe oferte de a ocupa functii importante in stat, printre care si postul de ministru de Interne, dar ca nu le-a acceptat, motiv pentru care dupa aceea "a inceput prigoana impotriva lui". Intrebat care a fost motivul refuzarii acestor oferte, avocatul a spus ca Miron Cozma a decis astfel, intrucat il considera pe Ion Iliescu "un fost nomenclaturist", asa ca nu putea accepta functii oferite de o guvernare condusa de un astfel de om.
Iliescu: "Cum poti sa acuzi seful statului?"
Fostul presedinte al Romaniei declara dupa audierea din luna mai de la parchet ca ar fi o mare aberatie sa fie trimis in judecata. "Cum poti sa acuzi seful statului pentru atac la adresa institutiilor? Lucrurile se vor lamuri pe fond ulterior", a declarat Iliescu atunci. Intrebat de presa la audierea din luna mai ce parere are despre acuzatiile care i-au fost aduse, Iliescu nu a vrut sa comenteze, spunand doar ca "depinde cine acuza". Ion Iliescu a mai adaugat atunci ca o eventuala trimitere a sa in judecata ar fi "o mare aberatie si e inadmisibil".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.