Scandalul netiparirii manustcriselor Eminescu, unul dintre cele mai importante proiecte culturale din istoria Romaniei, a fost tratat pe larg in paginile ZIUA. Pe parcursul a doua episoade, ziarul nostru a dezvaluit faptul ca cele zece miliarde de lei vechi acordate, prin Legea Bugetului de stat pe anul 2006, pentru tiparirea Caietelor Eminescu s-au dus pe apa sambetei, iar zece noi volume, cate s-ar fi putut realiza din acesti bani, au devenit o trista fictiune. De asemenea, i-am oferit presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, toate argumentele si probele ca Editura Academiei a pus la cale o licitatie publica ilegala. Acesta nu a avut insa nici o reactie publica fata de acest subiect. Partea plina a paharului e ca, in ultima clipa, si cu ajutorul ZIUA, Caietele Eminescu vor aparea pe 15 ianuarie 2007 cu un nou volum.
In cele doua episoade dedicate pana acum Caietelor Eminescu, ZIUA a dezvaluit faptul ca licitatia publica facuta de Editura Academiei Romane, prin care aceasta si-a ales, in fapt, o tipografie preferata, a fost ilegala, pentru ca anuntul de atribuire a contractului public cu tipografia nu a fost publicat in Monitorul Oficial nici dupa opt luni de la termenul legal prevazut. Acest fapt constituie, conform OUG nr. 60 din 2001, contraventie sanctionata cu amenda intre 20-50 de milioane de lei. In urma acestei licitatii ilegale a fost intrerupt, din orgolii si interese oculte, unul dintre cele mai importante proiecte culturale din istoria Romaniei. Licitatia publica pentru tiparirea Caietelor Eminescu a fost "temeiul legal" prin care directorul Editurii Academiei, D.R. Popescu, si acolitii sai au oprit, in februarie 2006, tiparirea celui de-al saptelea volum al manuscriselor Eminescu. Primul volum a fost publicat la tipografia Regiei Autonome "Monitorul Oficial", in 2004, la initiativa presedintelui Academiei de atunci, Eugen Simion. In 2006, dupa ce Eugen Simion n-a mai fost presedintele Academiei, D.R. Popescu a pus la cale o adevarata circoteca numita licitatie publica prin care proiectul Caietele Eminescu sa nu mai fie tiparit ca si pana atunci de Monitorul Oficial, iar destinatia celor zece miliarde de lei vechi sa fie la cheremul camarilei sale. La solicitarea ZIUA, nici Editura Academiei, nici prezidiul Academiei nu au avut o reactie oficiala fata de pierderea celor zece miliarde si fata de ilegalitatile dezvaluite de ziarul nostru.
Alte miliarde de la buget
Investigatiile ZIUA au fost intoarse la Academia Romana pe toate fetele la ultimele doua sedinte ale sectiei de Filologie-Literatura. Academicienii au trimis prezidiului celui mai inalt for stiintific al Romaniei urmatoarea solutie de iesire din impas: intrucat Editura Academiei s-a dovedit incapabila sa gestioneze acest proiect de importanta nationala, Caietele Eminescu sa fie incredintate Bibliotecii Academiei Romane care, de altfel, are in custodie manuscrisele eminesciene. In spiritul acestei solutii, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta condusa de criticul literar Eugen Simion a facut o solicitare scrisa prezidiului Academiei Romane prin care sa preia editarea si tiparirea Caietelor Eminescu din 2007 impreuna cu Biblioteca Academiei Romane. Din pacate, ne-a marturisit Eugen Simion, banii prevazuti pentru acest an Caietelor Eminescu s-au pierdut. Totusi, prin campania ZIUA, cei de la Editura Academiei au fost impiedicati sa-i deturneze spre alte scopuri decat cele ce fusesera prevazute prin Legea Bugetului de Stat pe 2006. In bugetul Academiei Romane pe 2007, sunt prevazute alte zece miliarde de lei vechi pentru Caietele Eminescu. Eugen Simion a primit pana acum din partea conducerii Academiei Romane o comunicare verbala potrivit careia, din 2007, Caietele Eminescu vor fi realizate de catre Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta si Biblioteca Academiei Romane.
Sustinere de la Monitorul Oficial
Pentru a putea scoate volumul sapte al Caietelor Eminescu la 15 ianuarie 2007, Eugen Simion a avut de curand o discutie cu directorul general al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Liviu Moraru, in urma careia au fost puse la punct detaliile tehnice pentru tiparire. Important e de stiut faptul ca volumul al saptelea va fi editat de echipa care a demarat proiectul Caietele Eminescu, avand sustinerea logistica si tehnica a Regiei "Monitorul Oficial".
Esecul lui Gabriel Liiceanu
Fosta directoare generala a Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Eugenia Ciubancan, in mandatul careia s-au realizat cele sase volume din Caietele Eminescu, ne-a scris despre esecul tiparirii manuscriselor eminesciene in 1998.
"R. A. Monitorul Oficial nu a fost preferata in premiera pentru realizarea acestui proiect. In anul 1998, Dl. Gabriel Liiceanu, discipol si editor al filozofului Constantin Noica, a abordat acest subiect. Prin definirea termenilor participantilor la proiect: Editura Humanitas - editor, - firma Tofan - finantator si R.A. Monitorul Oficial producator, urmand ca, ulterior, sa se stabileasca pozitia Bibliotecii Academiei, detinatoare a inestimabilelor manuscrise, si sa se incheie o conventie de parteneriat care sa asigure realizarea proiectului.
Gratie D-lui Academician Gabriel Strempel, directorul general al Bibliotecii Academiei Romane, o echipa a R.A. Monitorul Oficial a primit acces sa consulte manuscrisele, care pentru scurt timp au fost scoase din buncarul in care sunt depozitate, pentru a cunoaste complexitatea productiei care urma sa fie realizata", ne-a dezvaluit Eugenia Ciubancan. "Cu aceasta ocazie s-a intocmit si un inventar al datelor tehnice (nr. de volume, nr. de pagini pe volum, urmand ca ulterior sa se stabileasca particularitatile tehnice nr. de culori, varietatea globala a formatelor, varietatea formatelor in interiorul unui volum) necesar elaborarii unui buget. In perioada de pregatire a conventiilor s-au efectuat primele probe de tipar, in diferite conditii de executie pentru a se evalua rezultatele calitative si a se aprecia timpul. S-au scanat si tiparit opt pagini, ocazie cu care Dl. Academician Gabriel Strempel a insotit volumul la Palatul Parlamentului, dupa ce in prealabil au fost asigurate conditii exceptionale de securitate, de acces la pretiosul document si de mediu.
Esuarea acestui demers s-a datorat pozitiei finantatorului care si-a declinat oferta. Tentativa a avut insa si un rol pozitiv. Astfel, s-a constatat ca scanarea manuscriselor Eminescu se poate realiza numai la sediul Bibliotecii Academiei, in mediul in care acestea sunt pastrate. De asemenea, starea acestora: hartie friabila si ingalbenita, cerneala folosita de Eminescu, decolorata pe alocuri sau citibila prin transparenta etc nu permitea reproducerea in facsimil. Se impunea restaurarea", conchide fosta directoare a Regiei Autonome "Monitorul Oficial".
Manuscrise unice in cultura europeana
Abia peste doi ani ar putea fi finalizat proiectul tiparirii celor 23 de volume ale manuscriselor eminesciene, asta daca nu apar, Doamne fereste!, alte bete in roate puse proiectului.
Incepand cu anul 2004, Regia Autonoma "Monitorul Oficial" a tiparit pentru Academia Romana primele sase volume in opt tomuri ale proiectului Caietele Eminescu. Anul acesta trebuiau tiparite inca zece noi volume, dar banii s-au dus pe apa sambetei. Pe 15 ianuarie 2007 urmeaza sa apara volumul sapte, al noulea tom in serie. Pana la tiparirea tutoror Caietelor Eminescu, 23 de volume, ar urma sa mai treaca inca doi ani, in conditiile in care proiectul va primi bani de la buget si daca se va respecta planul editorial al echipei proiectului (Eugen Simion, Mircia Dumitrescu, Gabriela Dumitrescu). Constantin Noica scria in "Introducere la miracolul eminescian" ca "abia manuscrisele, cu deschiderea lor catre universalul culturii si cel al limbilor, ne-ar arata concret ce inseamna impletirea necesara dintre universal si national. Fara universal, nationalul este zoologie. Cu aceste manuscrise, in schimb, avem cel mai impresionant nou document uman - si unic in cultura europeana, exceptand caietele lui Leonardo da Vinci - cu privire la miracolul spiritului <<ratecit, nemangaiet>> cum este, de-a putea fi intreg si in cuvinte moldovenesti".
Manuscrisele au fost donate Bibliotecii Academiei Romane de Titu Maiorescu, in 1902, si, de-a lungul anilor, ele au fost cercetate, descifrate si valorificate de mari eminescologi, de-ar fi sa-i amintim doar pe Perpesicius, George Calinescu, Dimitrie Vatamaniuc ori Petru Cretia. Acum, starea lor e "de o vulnerabilitate maxima" si, practic, "nu mai pot fi consultate".
Fosta directoare a Regiei Monitorul Oficial, Eugenia Ciubancan, a tinut sa releve punctele slabe ale celor care au editat si tiparit pana acum Caietele Eminescu: "Nu in ultimul rand, as dori sa remarc ca, in fapt, ultimele aparitii, vol. 2 6 ale manuscriselor, au ramas absolut necunoscute publicului: nu au fost lansate, nu au fost mediatizate si, foarte probabil, nu au fost puse in vanzare sau difuzate sub alta forma."
Comanda scrisa pentru manuscrise
Directorul general al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Liviu Moraru, a declarat pentru ZIUA ca asteapta din partea criticului literar Eugen Simion o comanda scrisa pentru volumul sapte al Caietelor Eminescu pentru a putea fi gata tiparirea lui pana la 15 ianuarie 2006, ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. "Suntem in blocstarturi si avem intentia sa facem aceasta lucrare", a spus Liviu Moraru. Monitorul Oficial a tiparit din 2004 si pana acum sase volume ale manuscriselor eminesciene.
Confirmare de la Academia Romana
Secretarul general al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman, a confirmat pentru ZIUA faptul ca saptamana trecuta Eugen Simion a depus prezidiului Academiei Romane o cerere scrisa prin care Caietele Eminescu sa fie editate si tiparite de catre Biblioteca Academiei Romane si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta. Prezidiul Academiei Romane va sustine, astazi, adoptarea unei hotarari scrise in acest sens. Decizia Academiei va viza si prevederea unei sume de zece miliarde de lei vechi pentru tiparirea in 2007 a zece noi volume. Intrebat daca prezidiul Academiei Romane a luat in discutie si sanctionarea celor care au facut ca banii Caietelor Eminescu sa mearga pe apa sambetei, academicianul Ioan Paun Otiman ne-a raspuns ca nu s-a luat in discutie asa ceva, ci doar solicitarea facuta de Eugen Simion. In mandatul noului presedinte al Academiei Romane, Ionel Haiduc, pierderea banilor publici pentru Caietele Eminescu reprezinta primul sau mare rateu.
Premiul Hasdeu pentru Mircia Dumitrescu
Sectia de Filologie-Literatura a Academiei Romane a decis de curand ca Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu pe anul 2004 sa fie acordat Dictionarului General al Literaturii Romane si primului volum din Caietele Eminescu. Premiul Hasdeu pentru manuscrisele Eminescu va reveni graficianului Mircia Dumitrescu si cercetatoarei Gabriela Dumitrescu, sef serviciu Manuscrise-carte rara de la Biblioteca Academiei Romane. Printre cei care au votat acest premiu se numara si academicianul D.R. Popescu, principalul vinovat in scandalul netiparirii manuscriselor eminesciene. Pentru a fi evitat un esec in ceea ce priveste redarea fidela a manuscriselor eminesciene, cu toate particularitatile lor de imagine, text, format si calitate a hartiei, profesorul universitar si graficianul Mircia Dumitrescu a propus o solutie unica si ingenioasa de tiparire si de prelucrare a manuscriselor scanate. La inceputul acestui an, Mircia Dumitrescu si Gabriela Dumitrescu au predat Monitorului Oficial C.D.-ul ce continea volumul VII al manuscriselor Eminescu.