Orban nu stie care-i sunt atributiile
In cursul acestei dimineti, dupa ora 11:30, Parlamentul European va vota rezolutia prin care Leonard Orban va fi confirmat in functia de comisar european pentru multilingvism si multiculturalitate. P
Orban nu stie care-i sunt atributiile
In cursul acestei dimineti, dupa ora 11:30, Parlamentul European va vota rezolutia prin care Leonard Orban va fi confirmat in functia de comisar european pentru multilingvism si multiculturalitate. Prestatia lui Orban de la inceputul acestei luni din Comisia pentru Cultura a legislativului european a lasat o impresie buna, insa nu au fost clarificate domeniile de competenta ale comisarului din partea Romaniei. Meglena Kuneva, trimisul Sofiei in executivul comunitar stie exact ce are de facut de vreme ce i-a fost incredintat portofoliul protectiei consumatorului.
Acord politic la Bruxelles
Conferinta Presedintilor - liderii grupurilor politice din Parlamentul European - reunita saptamana trecuta la Bruxelles a decis ca grupurile politice sa voteze in favoarea numirii lui Leonard Orban in functia de comisar european din partea Romaniei, transmite Rompres. Eurodeputatii s-au declarat nemultumiti de raspunsul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la solicitarea legislativului european de a face clarificari privind atributiile viitorului comisar pentru multilingvism.
In urma discutiilor purtate de liderii grupurilor politice din Parlamentul European, s-a decis ca din textul proiectului de rezolutie ce va fi votat in plen la 12 decembrie sa fie eliminat paragraful in care se face referire la faptul ca rolul pe care Leonard Orban, in calitate de comisar european pentru multilingvism, ar urma sa-l aiba in ceea ce priveste dialogul intercultural nu a fost clarificat suficient in scrisoarea adresata cu cateva zile in urma Parlamentului European de catre presedintele Comisiei Europene.
Ca urmare a faptului ca raspunsul presedintelui Comisiei Europene nu a adus clarificarile cerute privind atributiile viitoare ale lui Leonard Orban in materie de dialog cultural, iar obiectiile grupurilor politice se leaga strict de acest lucru, si nu de capacitatea si pregatirea sa pentru functia ce urmeaza sa o preia de la 1 ianuarie 2007, Conferinta Presedintilor a considerat ca eliminarea paragrafului respectiv le va permite tuturor grupurilor politice sa voteze in favoarea lui Leonard Orban.
Comisariat suprapus cu Figel
In scrisoarea de raspuns adresata de curand presedintelui Parlamentului European, referindu-se la rolul pe care Leonard Orban, in viitoarea sa calitate de comisar pentru multilingvism, il va juca in dialogul intercultural, seful executivului comunitar mentioneaza ca actualul comisar european pentru cultura, educatie, formare profesionala si multilingvism, Jan Figel "va raspunde in continuare de gestionarea activitatilor de promovare directa a dialogului intercultural, inclusiv cele consacrate Anului European al dialogului intercultural, dar va colabora cu Leonard Orban pentru dezvoltarea mijloacelor concrete menite sa confere un rol sporit multilingvismului".
"In discursul rostit la inceperea audierii sale, Leonard Orban a dat un exemplu concret privind modul in care va dezvolta acest domeniu, afirmand ca intentioneaza sa organizeze un seminar la nivel inalt la care vor fi invitati intelectuali, practicieni ai multilingvismului, pentru prezentarea unor propuneri si recomandari vizand contributia concreta a multilingvismului la Anul European al Dialogului Intercultural (2008) si la dialogul intercultural actual", se arata in scrisoarea semnata de Jose Manuel Barroso.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.