Detinutii aflati in inchisorile din Romania au inceput sa renunte la proteste. Directorul adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, sustine ca numarul detinutilor care protesteaza a scazut in ultimele 24 de ore. Ieri
Detinutii aflati in inchisorile din Romania au inceput sa renunte la proteste. Directorul adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, sustine ca numarul detinutilor care protesteaza a scazut in ultimele 24 de ore. Ieri dimineata aproximativ 6000 de condamnati din toata tara refuzau hrana sau bateau in gratii cu diverse obiecte, insa dupa pranz numarul acestora a scazut cu o mie.
Potrivit datelor furnizate de Dumitrascu, numarul penitenciarelor implicate in protest a ramas la 26 insa in 25 dintre acestea detinutii se afla in greva foamei. De asemenea, numarul inchisorilor in care au avut loc revolte verbale au scazut de la 15 in cursul zilei de duminica la 9 in cursul zilei de ieri. Totodata, ieri erau 5523 de condamnati implicati in proteste fata de 6516 cu o zi in urma. De altfel, s-a diminuat si numarul celor care refuzau hrana, de la 6353 la 5523. Sorin Dumitrascu a tinut sa reaminteasca ca principala cauza a revoltelor din penitenciare se datoreaza propunerii legislative de gratiere pentru anumite categorii de detinuti, negand ca manifestatiile ar fi fost determinate de conditiile de viata ale acestora. Dumitrascu a adaugat ca asupra detinutilor nu s-a intervenit in nici un caz in forta si nu a fost folosita violenta "in functie de vinovatia celor implicati ar putea fi stabilite pedepse, dar pana acum nu a fost cazul sa se dea sanctiuni. Exista o legatura de cauzalitate, dar nu acesta este motivul principal". Totodata, Dumitrascu a recunoscut ca in Romania exista probleme privind conditiile de detentie, dar ca acestea se vor rezolva in timp, deoarece in prezent lipsa fondurilor face imposibila alinierea conditiilor de trai din penitenciarele romanesti la standardele europene. "Nu exista standarde europene legate de penitenciare, exista doar standarde de detentie. De la caz la caz, se discuta cu detinutii pentru a se impiedica aparitia unor viitoare probleme", a adaugat directorul. El a mai precizat ca nu poate impiedica protestele detinutilor, dar nici nu doreste acest lucru, intrucat acestia sunt liberi sa se manifeste in situatia in care nu sunt multumiti de conditiile din penitenciare. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.