Igor Smirnov a fost reales in functia de presedinte al regiunii separatiste Transnistria pentru inca cinci ani, a anuntat Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol, transmite Mediafax. Igor Smirnov isi permanentizeaza astfel prezenta la conducerea "
Igor Smirnov a fost reales in functia de presedinte al regiunii separatiste Transnistria pentru inca cinci ani, a anuntat Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol, transmite Mediafax. Igor Smirnov isi permanentizeaza astfel prezenta la conducerea "Kaliningradului" moscovit de la Marea Neagra. In varsta de 65 de ani, aflat la putere din 1990, Smirnov a obtinut la scrutinul de duminica 82,4 la suta din voturi. Prezenta la urne a fost de aproximativ 66 la suta. Transnistria si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova in urma cu 16 ani, insa statutul sau nu este recunoscut de comunitatea internationala. Igor Smirnov refuza orice compromis cu Republica Moldova si este adeptul alipirii regiunii la Federatia Rusa, care refuza sa isi retraga militarii de pe teritoriul Transnistriei, conform angajamentului de la Istanbul din 1999. Este al patrulea mandat pe care Smirnov il obtine in fruntea Transnistriei, locuitorii regiunii secesioniste votand si in favoarea independentei in cursul unui referendum organizat in septembrie si sponsorizat de structuri din Rusia.
Ventic din Siberia
Igor Smirnov si sotia sa Janetta Nicolaievna sunt cetateni ai Federatiei Ruse si poseda pasapoarte ale Federatiei Ruse, acte care le-au fost inmanate de sectia consulara a Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau la 11 si 20 ianuarie 1999. Nascut la Habarovsk, in rasaritul indepartat al Siberiei, langa oceanul Pacific, la 29 noiembrie 1941, Igor Smirnov a ajuns in Moldova sovietica in anul 1987. Familia Smirnov controleaza intreaga regiune separatista: fiii autointitulatului presedinte Smirnov, Vladimir si Oleg, fiind sefi ai vamii transnistrene. Igor Smirnov, alaturi de alti 17 inalti functionari de la Tirspol au accesul interzis in tarile Uniunii Europene.
Mentinerea lui Igor Smirnov la conducerea regiunii separatiste Transnistria nu depinde de scrutinul intern, asa cum ar putea sugera alegerile de duminica, ci de eforturile cancelariilor occidentale de a solutiona diferendul mai ales dupa aderarea Romaniei la UE, relateaza editia electronica a ziarului rus Kommersant. Publicatia rusa subliniaza ca, desi nimic nu este nemuritor in aceasta lume, exista totusi cativa "presedinti eterni", printre care si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, aflat la putere de o "perioada de timp alarmant de lunga" si reconfirmat in functie in urma alegerilor de duminica.
Soarta presedintiei lui Smirnov depinde insa in larga masura nu de realitatile locale, ci de cele geopolitice, mai precis de disponibilitatea marilor puteri occidentale de a continua sa tolereze actualul status quo al provinciei autoproclamate independente, comenteaza Kommersant. Cotidianul afirma ca inlaturarea din functie a lui Igor Smirnov ar putea fi adusa in discutie, cel putin teoretic, imediat ce cancelariile occidentale vor sugera ca statutul regiunii ar trebui revizuit. (George DAMIAN)
Moscova nu isi retrage trupele
Evacuarea armamentului rusesc din Transnistria va fi reluata doar dupa depasirea consecintelor actiunilor unilaterale ale Chisinaului si dupa reluarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreana, a declarat saptamana trecuta la Bruxelles, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, care a participat la cea de-a patra reuniune a Consiliului de ministri de Externe ai OSCE, informeaza Rompres. "Acest proces de retragere a fost suspendat dupa ce procesul de reglementare transnistreana a intrat pe linie moarta. Din pacate, conducerea Republicii Moldova a suspendat procesul de negocieri in mod unilateral si de atunci a luat o serie de masuri care n-au facut decat sa antagonizeze partea transnistreana", a afirmat Lavrov. Ministrul de Externe rus a mentionat ca doar prin participarea tuturor partilor implicate in reglementarea conflictului transnistrean se poate ajunge la o intelegere privind rezolvarea politica a situatiei de pe Nistru. Referitor la modul in care Rusia respecta obligatiile pe care si le-a asumat la reuniunea OSCE de la Istanbul, din 1999, seful diplomatiei de la Moscova a spus ca, desi pe seama acestora se speculeaza intens, asociindu-se de fiecare data de ratificarea Tratatului Adaptat privind Armele Conventionale in Europa (FACE), nu exista nici un fel de legatura intre reglementarea conflictelor inghetate din Republica Moldova si Georgia si acest document.n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.