Varujan nu este impresionat de "baietii destepti"
"Pe mine nu ma intereseaza sa-mi pun oamenii in consiliile de administratie. Este dezagreabila aceasta disputa pe OPSPI. Eu cred ca in ceea ce priveste unitatile energetice, administrarea
Varujan nu este impresionat de "baietii destepti"
"Pe mine nu ma intereseaza sa-mi pun oamenii in consiliile de administratie. Este dezagreabila aceasta disputa pe OPSPI. Eu cred ca in ceea ce priveste unitatile energetice, administrarea acestora trebuie sa ramana la MEC", a declarat ministrul desemnat. Exista ideea falsa de rivalitate si ca partidele vor, fiecare, sa aiba dreptul de a controla aceste companii. MEC este insa un minister vast, iar ceea ce se afla la OPSPI este doar o parte. In ceea ce priveste privatizarea companiilor, decizia trebuie sa fie centralizata de AVAS, pentru ca de-asta a si fost infiintata, pentru a se obtine o viziune si aplicare unitare in procesul de privatizare. In ceea ce priveste administrarea, mai ales in componenta energetica, este de asemenea util sa existe o politica unitara si sa ramana la MEC. Deja 20 de companii vor ramane in administrarea MEC", a aratat Varujan. Acesta a spus ca va discuta cu premierul Tariceanu si despre sporirea atributiilor agentiilor guvernamentale, dand ca exemplu ARCE (Agentia Romana pentru Conservarea Energiei). Pe de alta parte, Varujan i-a avertizat pe "baietii destepti" sa nu incerce sa-l abordeze, "ca n-o sa iasa!".
Ca obiectiv personal, viitorul ministru a spus ca se va ingriji sa repare ceasul de pe cladirea MEC, "primul gest de rigoare pentru ca lucrurile sa functioneze".
De cateva zile, cel mai disputat domeniu intre PD si PNL pare sa fie cel al privatizarii si administrarii companiilor de stat din domeniul energiei. Saptamana trecuta, dupa ce PC s-a retras de la guvernare, PD a cerut MEC. Ca o consecinta, Cabinetul Tariceanu, dupa ce democratii au parasit, cu "scandal", sedinta de Guvern, a aprobat o ordonanta de urgenta prin care Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) trecea in componenta Autoritatii pentru valorificarea Activelor Statului (AVAS). De asemenea, AVAS ar fi trebuit sa si administreze companiile pe care le primea odata cu Oficiul pentru Privatizare. De remarcat, presedintele OPSPI este un liberal, Mihai Catuneanu, la fel ca si presedintele AVAS, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. Tot ieri a aparut informatia ca AVAS a refacut nota de fundamentare a ordonantei privind preluarea OPSPI si a introdus mai multe pasaje in care se arata ca emiterea actului normativ este justificata de solicitarile UE. AVAS ar urma sa preia drepturile, obligatiile, atributiile, patrimoniul si personalul OPSPI, precum si un numar de 41 societati si companii nationale aflate in portofoliul MEC. Printre aceste companii se afla si unitati din sectorul energetic care vor fi transferate in primavara anului viitor, dupa trecerea iernii (probabil luna aprilie a anului viitor). Printre altele, termocentralele de la Midia, Deva, complexurile energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Termoelectrica, incluse in programul de iarna 2006-2007, urmau sa fie transferate in portofoliul AVAS in primavara anului viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.