Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu 8,3% fata de aceeasi perioada din 2005, depasind estimarile autoritatilor, astfel ca avansul economic din primele noua luni s-a accelerat la 7,8%, potrivit datelor Insti
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu 8,3% fata de aceeasi perioada din 2005, depasind estimarile autoritatilor, astfel ca avansul economic din primele noua luni s-a accelerat la 7,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). "Cresterea economica la finalul anului se va plasa la nivelul primelor noua luni (7,8%), plus/minus 0,5% fata de nivelul actual, avand in vedere experienta anilor trecuti", a declarat, ieri, directorul din cadrul Institutului National de Statistica (INS), Adriana Ciuchea.
In preturi curente, valoarea estimata a PIB este de 92,662 miliarde de lei in trimestrul III si 229,571 miliarde de lei in primele noua luni. Atat in al treilea trimestru, cat si in primele noua luni, cresterea economica a fost sustinuta in mod semnificativ de activitatea din sectoare cum ar fi constructiile, serviciile si industria. In intervalul ianuarie-septembrie, valoarea adaugata bruta a crescut cu 7,1% in industrie, 17,7% in constructii si servicii 7,8% in servicii, aceste domenii avand o contributie la PIB estimata la 80,8%. Agricultura, al carei aport la formarea PIB devine important in trimestrul trei, influentand semnificativ valoarea adaugata bruta estimata pentru primele noua luni ale anului (7% in PIB in perioada ianuarie-septembrie), si-a majorat volumul de activitate cu 3,5%.
Consumul final efectiv a inregistrat o crestere cu 11% la noua luni, ritmul fiind de 12% in cazul gospodariilor si de 2,6% pentru administratiile publice. Avansul consumului populatiei a fost determinat, in special, de majorarea volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (22,7%), se spune in comunicat.
Formarea bruta de capital fix (FBCF) a urcat cu 13,7% procente, rata de investitie determinata prin raportarea acesteia la valoarea adaugata bruta din economie fiind de 26,7%. In cadrul FBCF, investitiile reprezinta 90,2% din valoarea totala.
Deficitul contului curent s-a majorat in primele noua luni ale anului 2006 fata de perioada corespunzatoare a anului anterior ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (19,1%) comparativ cu cel al exporturilor (11,4%), aceasta avand un impact negativ asupra dinamicii produsului intern brut.
Investitiile in economie au crescut cu 14,1%, ritmuri semnificative fiind consemnate pentru lucrari de constructii noi (17,7%) si investitiile in utilaje si mijloace de transport (9,6%). Anul trecut, cresterea economica
s-a incetinit la 4,1%, de la 8,4% in 2004, ca urmare a scaderii productiei agricole, dupa inundatii. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.