Tudor Chiuariu (foto), seful DLAF, a subliniat vineri, la Bruxelles, in cadrul conferintei Consiliului de Ministri UE, importanta relatiei dintre institutia pe care o conduce si presa din Romania in lupta impotriva fraudei, in urma reformelor care au
Tudor Chiuariu (foto), seful DLAF, a subliniat vineri, la Bruxelles, in cadrul conferintei Consiliului de Ministri UE, importanta relatiei dintre institutia pe care o conduce si presa din Romania in lupta impotriva fraudei, in urma reformelor care au avut loc in acest domeniu in ultimii doi ani.
Conform unui comunicat transmis ieri de DLAF, prelegerea lui Tudor Chiuariu, cu titlul "In centrul politicii antifrauda romanesti: cresterea increderii publice printr-o comunicare efectiva", a subliniat felul in care mass-media a reflectat cazuri celebre ale unor politicieni romani implicati in scandaluri cu fonduri europene. De altfel, cazul "Puwak" sau cazul firmei la care era asociat fiul lui Nicolae Vacaroiu au evidentiat ca presa autohtona a avut un rol foarte important in domeniul combaterii fraudelor cu bani comunitari. La eveniment au participat reprezentanti in domeniul comunicarii ai tuturor serviciilor antifrauda din cele 25 de State Membre si ai celor in curs de aderare, Romania si Bulgaria. Totodata, au mai fost prezenti oficiali ai Federatiei Internationale a Jurnalistilor si ai Comisiei Europene. Dezbaterea pe tema fraudelor din capitala Uniunii Europene a fost prilejuita de reuniunea retelei europene de comunicatori in domeniul luptei antifrauda, OAFCN (OLAF Anti-Fraud Comunicators Network). Aceasta este formata din ofiteri de presa, ofiteri de relatii publice si comunicatori din toate serviciile de lupta antifrauda din UE. Invitatia i-a survenit lui Chiuariu ca urmare a relatiilor foarte bune dintre OLAF si institutia pe care o conduce, atat in domeniul cooperarii operationale, cat si in domeniul comunicarii.
Colaborarea cu OLAF
"Deschiderea noastra catre presa din Romania este sincera si totala", declara pentru ZIUA, in luna septembrie, Alessandro Buttice, purtator de cuvant al OLAF. Oficialul european a vizitat atunci sediul ziarului, pentru a discuta cu reporterii si redactorii Departamentului de Investigatie probleme care tin de protejarea intereselor financiare si economice ale UE, precum si de lupta impotriva crimei organizate transfrontaliere, a fraudei si a activitatilor ilegale care ar putea afecta bugetul comunitar. Reprezentantul OLAF a tinut sa discute cu reprezentantii presei, considerand ca acestia, nu numai in Romania, sunt primii care semnaleaza cazurile de frauda care intereseaza Oficiul. In privinta Romaniei, OLAF tine legatura cu autoritatile romane, fie ca e vorba de autoritati administrative sau financiare. Oficiul European de Lupta Antifrauda colaboreaza cu Departamentul National Anticoruptie si Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului. In realizarea functiilor sale, DLAF asigura coordonarea luptei antifrauda si protejarea efectiva si echivalenta a intereselor financiare ale Uniunii Europene in tara noastra. De asemenea, efectueaza controlul obtinerii, derularii sau al utilizarii fondurilor provenite din programele de asistenta ale Uniunii Europene, avand calitatea de organ de constatare. Un alt rol ce ii revine DLAF este asigurarea si facilitarea cooperarii dintre institutiile nationale implicate in protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, precum si intre acestea si Oficiul European de Lupta Antifrauda si statele membre ale UE.
Pentru indeplinirea atributiilor de control, Departamentul pentru Lupta Antifrauda primeste sesizarile OLAF si pune la dispozitia institutiei europene actele de control sau datele si informatiile cerute.
"Cooperarea cu serviciile de ancheta din Romania este pozitiva. Desigur, asa cum se intampla in cazul oricarei colaborari de acest gen, exista momente in care trebuie sa discutam unele aspecte, dar, per ansamblu, tin sa subliniez acest lucru, cooperarea este excelenta si exista o mare disponibilitate din partea serviciilor de ancheta", a declarat Buttice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.