Mii de chilieni au continuat, ieri, manifestatiile incepute duminica, la auzul vestii ca generalul Pinochet a incetat din viata, la varsta de 91 de ani. In vreme ce simpatizantii fostului dictator i-au adus un ultim omagiu, in fata spitalului militar
Mii de chilieni au continuat, ieri, manifestatiile incepute duminica, la auzul vestii ca generalul Pinochet a incetat din viata, la varsta de 91 de ani. In vreme ce simpatizantii fostului dictator i-au adus un ultim omagiu, in fata spitalului militar din Santiago de Chile, unde fusese internat in urma atacului de cord suferit acum o saptamana, oponentii sai au coborat in strada pentru a sarbatori, dansand in acordurile imnului national, "eliberarea statului".
Capitala chiliana a avut parte de un sfarsit de saptamana agitat. Mii de manifestanti au luat cu asalt, duminica, strazile din Santiago de Chile pentru a-si exprima tristetea, respectiv bucuria, cu privire la moartea fostului dictator, Augusto Pinochet. Incidentele violente nu au lipsit, fortele de ordine locale apeland la tunuri cu apa si gaze lacrimogene pentru a calma spiritele incinse. Manifestantii au ripostat, la randul lor, aruncand in Politie cu pietre si sticle. Evenimentele s-au soldat cu ranirea a cel putin 43 de politisti si arestarea mai multor manifestanti, Ministerul de Interne chilian anuntand ca fortele de ordine au intervenit numai atunci cand persoane mascate au incercat sa se infiltreze in randul celor peste 5.000 de demonstranti. Autoritatile din Santiago de Chile nu au decretat doliu national, autorizand, in schimb, coborarea drapelului in berna in cazul tuturor cladirilor militare. In urma decesului generalului Pinochet, justitia chiliana a anuntat ca va proceda la clasarea automata a celor peste 300 de dosare deschise impotriva sa, pentru violarea drepturilor omului si imbogatire ilicita a acestuia si a acolitilor sai, in cei 17 ani de regim dictatorial. In pofida numeroaselor apeluri depuse impotriva sa, care reclamau peste 3.000 de asasinate politice si alte mii de disparitii misterioase, fostul dictator a reusit sa evite contactul cu justitia, de la indepartarea sa de la conducerea statului Chile, in 1990, pe fondul sanatatii sale precare.
Regrete internationale
Capitalele lumii au avut reactii impartite la auzul vestii referitoare la decesul fostului dictator chilian. In vreme ce Madridul si-a exprimat regretul ca Pinochet "a murit nepedepsit", calificandu-l drept un "dictator sangeros, ce nu va fi regretat", fostul premier britanic, Margaret Thatcher, care mentinea o relatie apropiata cu generalul chilian trecut in nefiinta, s-a declarat "profund intristata" de moartea acestuia. "Fericit sa vada astazi o alta imagine a statului Chile", premierul francez, Dominique de Villepin, a apreciat ca decesul lui Pinochet "intoarce o pagina tragica din istoria" tarii sud-americane, exprimandu-si, totodata, regretul ca moartea acestuia nu va permite desfasurarea unui proces in justitie, in legatura cu crimele comise in timpul dictaturii militare din perioada 1973-1990. Fostul dictator chilian "a simbolizat o perioada sumbra pentru istoria Americii de Sud", a fost pozitia adoptata de presedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva. Casa Alba a anuntat, la randul sau, ca "gandurile sale se indreapta spre victimele regimului (Pinochet, n.red.) si familiile acestora". In ultima instanta, aparatorii drepturilor omului de la Lima au preferat sa sublinieze ironia faptului ca decesul lui Pinochet a coincis cu Ziua internationala a Drepturilor Omului. "Este o coincidenta ironica faptul ca tocmai atunci cand celebram valorile adevarului si justitiei in lume, moare un criminal", a declarat avocatul Francisco Soberon, citat de Mediafax.
Protejat de SUA
Fostul dictator chilian, Augusto Pinochet, a fost mult timp protejatul Statelor Unite pentru anticomunismul sau, motiv pentru care SUA l-au ajutat in mod activ la realizarea loviturii de stat de la 11 septembrie 1973. Pinochet, care a salvat Argentina de la comunism, nu a ajuns la putere in urma unei interventii americane directe, insa lovitura sa de stat a fost facilitata de operatiunile CIA, desfasurate inca din 1970, cand socialistul Salvador Allende a fost ales presedinte al Republicii Chile. Initial apreciat de Administratia americana din acea vreme pentru instaurarea ordinii in tara si relansarea economiei chiliene, dupa preluarea puterii, generalul Pinochet a apelat, ulterior, la masuri de instaurare a represiunii pe plan politic si regional. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.