Totul a intepenit in Orientul Mijlociu dupa victoria in alegerile palestiniene a miscarii fundamentaliste islamice Hamas. Washingtonul si Ierusalimul, care nu se asteptau la victoria Hamasului, au impus o blocada economica, politica militara si diplo
Totul a intepenit in Orientul Mijlociu dupa victoria in alegerile palestiniene a miscarii fundamentaliste islamice Hamas. Washingtonul si Ierusalimul, care nu se asteptau la victoria Hamasului, au impus o blocada economica, politica militara si diplomatica, asteptand prabusirea noului guvern de sub conducerea lui Ismail Hanyieh. Care nu vrea sa se prabuseasca. Solutia unui guvern de uniune nationala Fatah-Hamas care ar fi putut salva aparentele si sa permita relansarea procesului de pace intre israelieni si palestinieni devine pe zi ce trece mai inoperanta. Bosii de la Teheran si Damasc nu-i permit premierului palestinian sa accepte aceasta solutie mult voita de Mahmud Abbas (Abu Mazen), Presedintele Autoritatii Palestiniene si omul-responsabil Fatah. Hanyieh se afla de cateva zile la Teheran unde l-a imbratisat calduros pe Ahmadinejad - care pregateste Congresul international al Holocaustului -, declarand, nici mai mult nici mai putin ca "Iranul este rezerva strategica a palestinienilor". Si a adaugat: "Niciodata Hamas nu va recunoaste Statul Israel si nici tratatele semnate in trecut cu dusmanul sionist. E dreptul nostru sa anulam aceste tratate. Vom continua <<jihadul>> (razboiul sfant) pana ce vom elibera Ierusalimul". Mii de demonstranti au iesit pe strazile Gazei cerandu-i premierului Hanyieh sa ramana in functie si sa nu se inconvoaie in fata Israelului si Statelor Unite. Iar Parlamentul palestinian a fost invadat de grupe ale militarilor care si-au revendicat salariile neplatite timp de opt luni, lasand in urma un ranit.
In acest timp, in Liban, sute de mii de demonstranti militeaza inca pe strazi cerand demisia conducerii statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.