Cazul mortii fostului spion rus Aleksandr Litvinenko a declansat un adevarat razboi al nervilor intre Moscova si Londra.
Mai mult chiar ca in timpul razboiului rece, Rusia pare sa fi apelat la un arsenal impresionant de mijloace de intim
Cazul mortii fostului spion rus Aleksandr Litvinenko a declansat un adevarat razboi al nervilor intre Moscova si Londra.
Mai mult chiar ca in timpul razboiului rece, Rusia pare sa fi apelat la un arsenal impresionant de mijloace de intimidare si de punere la colt a Marii Britanii, tara pe teritoriul careia a decedat fostul colonel FSB si care, in prezent, ancheteaza circumstantele acestei crime. Astfel, ambasadorul Marii Britanii la Moscova este hartuit de o organizatie rusa pro Kremlin, care ii cere sa plece din Rusia, in vreme ce statia de la Moscova a postului BBC a anuntat ca nu mai emite din 24 noiembrie, din cauza unor asa zise "dificultati tehnice". Din toate aceste "contre" nu putem discerne clar cine este in spatele dezinformarilor.
Razboiul nervilor, practicat de Kremlin, merge pe multiple planuri, acuza britanicii. Vineri, BBC anunta ca statia sa de la Moscova nu mai emite din 24 noiembrie, pe frecventa FM, din pricina unor inexplicabile "dificultati tehnice" pe care le au partenerii sai locali.BBC a precizat ca nu detine informatii care sa sugereze faptul ca transmisiunea ar fi fost oprita din ratiuni de ordin politic, noteaza Reuters. "Nu avem suficiente informatii despre natura acestor probleme tehnice si, prin urmare, nu putem face speculatii asupra cauzelor lor", a spus un responsabil de la BBC, adaugand ca postul poate fi receptionat in Rusia pe unde medii sau via internet. Ambasada Marii Britanii la Moscova sustine ca stie de problemele pe care le are BBC-ul, amintind, intr-un comunicat, ca "BBC World Service asigura o sursa de informare echilibrata si independenta". Iar in Rusia aproape toate posturile de radio, asa cum s-a intamplat, in general, cu presa, au trecut sub controlul Kremlinului, o data cu venirea la putere a lui Vladimir Putin. Tensiunile dintre Moscova si Londra persista insa de ani buni de zile si, in buna masura, s-au datorat faptului ca Londra a acordat azil politic unor importanti inamici declarati ai Kremlinului si pentru ca a sprijinit multe dintre ONG-urile care opereaza in Rusia.
"NASI" il hartuieste pe ambasadorul britanic
Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Anthony Brenton, a reclamat, la finele saptamanii, faptul ca este supus unei hartuiri psihologice de catre gruparea de tineri numita "NASI" (Ai nostri), a informat The Financial Times, explicand ca ultima incercare de intimidare a avut loc in timpul unui discurs rostit de diplomat la o universitate din Moscova. Mai precis, lui Brenton i s-a strigat din sala sa isi ceara scuze, dupa ce a vorbit despre provocarile libertatii de exprimare in Rusia. Diplomatul britanic are motive sa creada ca actiunile indreptate impotriva sa, de catre gruparea Nashi, fac parte dintr-o campanie bine organizata de hartuire, probabil cu stiinta Kremlinului, menita sa tensioneze mai mult relatia dintre Londra si Moscova. Miscarea pro Kremlin nu s-a oprit aici si i-a cerut diplomatului sa paraseasca Rusia. Ambasadorul Anthony Brenton "are doua solutii: fie isi cere scuze, fie paraseste Rusia", a afirmat liderul NASI, Vassili Iakemenko, amenintand cu manifestari de protest in fata ambasadei". Nashi pretinde ca lupta pentru cladirea unei societati civile in Rusia si impotriva fascismului.
Marea Britanie a inaintat deja o plangere oficiala Ministerului rus al Afacerilor Externe pentru hartuirea ambasadorului. Londra considera ca organizatia rusa incalca Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice, potrivit careia diplomatii straini trebuie sa fie tratati cu respect, avand in vedere rangul lor, si sa fie protejati de atacurile "impotriva persoanei lor, a libertatii si demnitatii lor".
Ziarul britanic aminteste ca, in timpul Uniunii Soveitice, relatiile Moscovei cu Londra au fost umbrite de scandalurile de spioinaj sau disputelele privind expulzarile unor rusi. Dar, considera acum fosti diplomati britanici in Rusia, nici macar comunistii sovietici nu apelau la initmidarea sau hartuirea amabsadorilor straini si a familiilor lor.
Vaduva lui Litvinenko vorbeste
Vaduva fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otravit luna trecuta, considera ca responsabili de moartea sotului sau ar putea fi membrii serviciului rus de informatii FSB, infuriati de afirmatiile facute de acesta la adresa lor, transmite Reuters. Marina Litvinenko a sugerat, intr-un alt interviu, ca nici presedintele rus Vladimir Putin nu este strain de acest caz. "Bineinteles ca nu a fost Putin insusi" cel care l-a ucis pe Litvinenko, insa, avand in vedere "ce a facut Putin in jurul sau in Rusia, este posibila uciderea cuiva pe teritoriu britanic. Cred ca ar putea fi vorba de autoritatile ruse", a mai spus ea. Vaduva fostului spion a mai declarat ca in Rusia nu conteaza cati oameni mor". "As vrea sa cred ca viata unei singure persoane este inca foarte importanta in Anglia", a adaugat ea.
Poloniu 210 descoperit si la Hamburg
Urmele de contaminare descoperite intr-un imobil din Hamburg utilizat de omul de afaceri Dmitri Kovtun, si el contaminat, sunt "in mod clar" de poloniu 210, a anuntat, ieri, Oficiul german de protectie impotriva razelor ionizante. Tot ieri, procurorii germani au demarat o ancheta in cazul omului de afaceri rus Dmitri Kovtun, omul de legatura al fostului agent FSB, Aleksandr Litvinenko. Kovtun, care s-a intalnit cu Litvinenko la Londra, in ziua in care fostul agent a inceput sa se simta rau, este anchetat sub suspiciunea de detinere ilegala de material radioactiv, a declarat procurorul sef al Parchetului din Hamburg, Martin Koehnke, explicand ca exista "o baza rezonabila pentru a suspecta ca acesta s-ar putea sa nu fie doar o victima ci si unul dintre posibilii autori".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.