Actiunea de protest, in timpul careia s-a cerut deschiderea completa a tuturor arhivelor, a fost declansata de initiativa civica "Voci curate", aflata in parteneriat cu Asociatia Civic Media de la Bucuresti. Miercuri, coalitia majoritara aflata la pu
Actiunea de protest, in timpul careia s-a cerut deschiderea completa a tuturor arhivelor, a fost declansata de initiativa civica "Voci curate", aflata in parteneriat cu Asociatia Civic Media de la Bucuresti. Miercuri, coalitia majoritara aflata la putere in Bulgaria a fost de acord cu deschiderea partiala a arhivelor fostei politii politice, astfel incat legea a fost votata de Legislativ. Potrivit unui amendament din lege, contestat de asociatiile civice, bulgarii nu vor avea acces la dosarele sefilor de departamente si de unitati din cadrul armatei si servciilor de spionaj si contra spionaj care activeaza in interiorul acestora de la data de 16 iulie 1991. Parlamentarii au respins astfel accesul la documentele care, spun ei, ar putea aduce "atingere intereselor Bulgariei in relatiile internationale sau ar reprezenta un pericol serios pentru viata cuiva". "Acest lucru lasa o enclava inchisa in interiorul arhivelor si care cuprinde informatii despre background-ul real al situatiei noastre politice actuale", a afirmat Georgi Lozanov, seful initiativei civice "Voci curate", care militeaza pentru declasificarea completa a arhivelor comuniste.
In schimb, noua lege prevede publicarea tuturor dosarelor referitoare la persoane publice - politicieni, inalti oficiali de stat, magistrati, clerici si ziaristi -, identificate ca fosti agenti ai serviciilor secrete comuniste. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.