Cercetătorii de la Institutul de Epidemiologia Cancerului din Copenhaga nu au găsit dovezi că sănătatea persoanelor care folosesc telefonul mobil de peste zece ani ar fi fost afectată de utilizarea celularului. Dintre cei 420.000 de utilizatori cuprinși in studiu, 56.000 utilizează mobilul de peste zece ani, insă aceștia nu sunt mai expuși riscului de imbolnăvire de leucemie ori de tumori canceroase la creier, la ochi sau la glandele saliveare, au conchis cercetătorii.
"Rezultatele obținute de acest grup de cercetători danezi sunt importante deoarece ei au analizat date de la companiile de telefonie in loc să se bazeze pe amintirile utilizatorilor despre cat de des au folosit telefonul mobil in ultimii zece ani", a spus profesorul Tricia McKinney, de la Centrul de Epidemilogie și Biostatistică de la Universitatea din Leeds, citată de site-ul BBC.
"Numărul mare de subiecți ai studiului inseamnă că putem să avem destul de multă incredere in rezultatele care spun că telefonul mobil nu provoacă tumori pe creier", a adăugat Tricia McKinney.
Un raport publicat in acest an de Institutul de Cercetare a Cancerului de la Universitatea din Londra conchide, de asemenea, că utilizarea telefonului mobil nu duce la creșterea riscurilor de apariție a cancerului la creier, adaugă BBC.
Un alt grup de cercetare, inființat de guvernul Marii Britanii, a ajuns la aceeași concluzie privind telefonul mobil, la sfarșitul anilor 1990.
Cercetătorii sfătuiesc tinerii să folosească limitat telefonul mobil, ca măsură de precauție, deoarece sistemul lor nervos este incă in dezvoltare, mai spune site-ul BBC.
In lume există peste un miliard de telefoane mobile.