Conform unui sondaj CURS dat ieri publicitatii, Alianta D.A. PNL-PD este principala favorita, cu 42% din sufragii, la alegerile pentru Parlamentul European. PSD se mentine pe locul secund cu 23%, urmat de PRM si de PNG care ar obtine 1


Conform unui sondaj CURS dat ieri publicitatii, Alianta D.A. PNL-PD este principala favorita, cu 42% din sufragii, la alegerile pentru Parlamentul European. PSD se mentine pe locul secund cu 23%, urmat de PRM si de PNG care ar obtine 12, respectiv 9 procente. De mentionat ca, desi acest sondaj da PC cea mai ridicata cota (3%) fata de alte sondaje anterioare, partidul lui Dan Voiculescu nu ar putea obtine mandate de europarlamentari din cauza ca si la alegerile pentru Parlamentul European pragul electoral este de 5%.

S-ar putea sa avem liste pe euroregiuni

Dupa cum se stie, proiectul de lege privind alegerile pentru Parlamentul European nu a mai fost dezbatut miercuri in plenul Camerei, deoarece s-a decis retrimiterea la comisia de specialitate, pentru o serie de modificari fata de forma initiala. Concret, opozitia si societatea civila nu agreeaza liste nationale, ci liste pe regiuni de dezvoltare economica si prefera votul preferential pe lista.

Ieri, presedintele Comisiei de elaborare a Codului electoral, liberalul Mihai Voicu, a anuntat ca Delegatia Permanenta a PNL a mandatat reprezentantii sai din comisie sa aiba o atitudine flexibila privind constituirea circumscriptiilor. "S-a decis sa ne consultam cu PD. In situatia in care si democratii vor accepta liste pe euroregiuni, atunci o sa fim si noi de acord si vom modifica legea. In ceea ce priveste modul de votare, PNL opteaza tot pe votul proportional pe lista. Votul preferential pe lista ar conduce la o competitie, chiar la lupte intre membrii aceluiasi partid si, in plus, electoratul, nefamiliarizat cu acest sistem, va pune stampila, in proportie de 80%, tot pe cel aflat in capul listei", a explicat Voicu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.