Justitia, Parlamentul, Politia si Sanatatea ne aduc pe locul doi in clasamentul celor mai corupte state europene.

Spaga pretinsa de politisti si de alti oficiali publici este principala problema a tarilor in curs de dezvoltare, dar si
Justitia, Parlamentul, Politia si Sanatatea ne aduc pe locul doi in clasamentul celor mai corupte state europene.

Spaga pretinsa de politisti si de alti oficiali publici este principala problema a tarilor in curs de dezvoltare, dar si a citorva state membre UE, precum Cehia si Grecia, reiese din ultimul raport global Transparency International (TI), dat joi publicitatii. Cel mai viciat sistem este cel din Albania, unde doi din trei respondenti afirma ca au platit mita in ultimul an. Romanii sint doar cu un pas in urma lor, unu din cinci autohtoni recunoscind ca au dat mita in ultimele 12 luni, in vreme ce doar 8% dintre bulgari si 2% dintre turci afirma acest lucru.

Pe o scara de la unu (deloc corupt) la cinci (extrem de corupt) a perceptiei coruptiei in rindul romanilor, partidele politice au obtinut 4,1 puncte, Parlamentul si mediul de afaceri cite 4 puncte, iar sistemul legislativ - 3,9. Cit priveste institutiile afectate de aceeasi meteahna sociala, serviciile medicale, Politia si sistemul de educatie au primit peste 3 puncte, rezultatele primelor doua sectoare fiind totusi mai bune decit cele din anii precedenti. Nici cehii nu se pot lauda cu transparenta serviciilor, 17% dintre ei admitind ca au dat spaga in ultimul an, in timp ce 15% dintre greci spun ca au deschis usi prin aceleasi metode. La polul opus se afla state precum Elvetia si Suedia, unde doar 1% dintre cetateni recunosc ca au dat mita. Marea Britanie, Spania, Germania si Franta se numara printre statele in care mijloacele de corupere a oficialilor nu depasesc 2%, se arata in raportul TI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.