Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, s-a incumetat ieri sa sustina prima sa conferinta de presa, la doua luni dupa preluarea mandatului. Kovesi a inceput prin a prezenta starea in care a gasit Ministerul Public, precum si masurile pe
Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, s-a incumetat ieri sa sustina prima sa conferinta de presa, la doua luni dupa preluarea mandatului. Kovesi a inceput prin a prezenta starea in care a gasit Ministerul Public, precum si masurile pe care intentioneaza sa le aplice pentru optimizarea functionarii parchetelor. Sub stindardul "rigoare si eficienta", pe care vrea sa-l impuna procurorilor, Kovesi a insirat deficientele depistate, printe care si discrepanta dintre numarul de dosare existente la Parchetul General, comparativ cu numarul de dosare din unitatile teritoriale, si faptul ca la "centru" rezultatele sunt mai mult decat modeste. S-a aratat ca la sectia de urmarire penala a Parchetului General, unde exista 52 de procurori, s-a inregistrat mai putin de un rechizitoriu/per procuror, pe anul 2006, fapt considerat inacceptabil. In aceasta privinta, ZIUA a semnalat de peste doi ani lipsa de rezultate a acestei sectii, dar niciodata nu s-au luat masuri. Kovesi a anuntat ca va reorganiza Parchetul General, prin reducerea numarului de sectii, de la opt, la patru si a sefilor, de la 71, la 37. Multi dintre procurorii fara rezultate sau care stau degeaba in Parchetul General vor fi "redistribuiti la sectiile din teritoriu" ca urmare a modificarii statelor de functii si personal, printr-o noua organigrama ce urmeaza a fi supusa aprobarilor Ministerului Justitiei si ale CSM. Ramane insa un mister cum se va putea pune in practica o astfel de "trimitere la tara", cata vreme legile Justitiei nu permit transferari, detasari sau retrogradari fara acordul procurorilor in cauza.
Procurorul General intentioneaza si reorganizarea DIICOT, prin modificarea competentelor, in sensul ca aceasta unitate sa rezolve doar cazuri complexe de crima organizata si nu cazuri "marunte" cum se intampla in prezent "doar pentru ca s-a gasit un pistol ruginit intr-un imobil". La unitatile de parchet din tara se va purcede la o repartizare echitabila a cauzelor, deoarece evaluarea a scos la iveala ca la parchetele de judecatorii si tribunale sunt procurori cu pana la 800 de cauze, pe an, in timp ce procurorii de la curtile de apel au trei, patru dosare pe an. Legat de parchetele de pe langa curtile de apel, exista cazuri in care asemenea unitati, cu schema completa, nu au finalizat mai mult de unul, doua rechizitorii intr-un an.
Kovesi a evitat problema procurorilor ofiteri-acoperiti
Reporterii ZIUA au pus pe tapet problema solutiilor de NUP, care sunt desfiintate de instantele de judecata, prin decizii in care se dispune inceperea urmarii penale si efectuarea de probatorii pe care procurorii de caz au refuzat sa le indeplineasca la momentul urmaririi penale. Intrebata cum va proceda in cazul acelor procurori care musamalizeaza vadit dosarele, Kovesi a precizat ca va fi foarte ferma in a sesiza CSM cu propuneri de sanctionare, acolo unde va constata "abateri si incalcari ale codului deontologic". Despre cazul de spionaj si tradare legat de ministrii Seres si Nagy, Kovesi a tinut sa precizeze ca "dosarul nu e politic" si ca in el "este pentru prima data cand s-a respectat drepturile la aparare". Pe motiv ca trebuie respectata prezumtia de nevinovatie, Procurorul General a spus ca nu vrea sa ofere nici un fel de amanunte despre caz, inclusiv despre cererea adresata Presedintiei.
Partea finala a conferintei, in care jurnalistii au trecut la un tir dur de intrebari despre marile dosare penale de actualitate, a scos la iveala ca noul procuror general, in pofida deschiderii fata de presa anuntata la debutul conferintei, nu a dorit sa raspunda unor anumite intrebari. Cand jurnalistii au insistat sa primeasca lamuriri despre cazul procurorilor Nastasiu si Cristescu, suspectati de colegii lor ca sunt ofiteri acoperiti - aspecte relatate intr-un recent material de inspectie al CSM - Kovesi s-a ridicat de pe scaun si a parasit sala cu precizarea ca pune punct conferintei de presa, cu toate ca doar jumatate dintre jurnalistii prezenti apucasera sa-si formuleze intrebarile.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.