"Zece pentru Romania", cel mai amplu studiu sociologic derulat pana acum in Romania si initiat de Realitatea TV, a ajuns la categoria "politicieni".
Analiza, realizata cu ajutorul a patru institute de sondare a opiniei publice: INSOMA
"Zece pentru Romania", cel mai amplu studiu sociologic derulat pana acum in Romania si initiat de Realitatea TV, a ajuns la categoria "politicieni".
Analiza, realizata cu ajutorul a patru institute de sondare a opiniei publice: INSOMAR, IMAS, TNS_CSOP si CURS, s-a facut pe un esantion reprezentativ de 4500 de persoane si a constat in trei etape.
Prima a avut drept obiectiv stablirea criteriilor relevante pentru performanta politicienilor chiar din punctul de vedere al acestora. A doua etapa a presupus stabilirea, de catre public, a criteriilor demne de luat in considerare in aprecierea performantei clasei politice. Tot in aceasta etapa, publicul a stabilit si personalitatile care sa fie ulterior supuse aprecierii. Realizatorii studiului au selectat cele zece personalitati care au fost cel mai des mentionate de repondenti ca fiind cei mai buni. A treia etapa a constat in stabilirea de catre publicul intervievat a clasamentelor, prin prisma criteriilor de performanta pe care le-au ales.
Astfel, repondentilor li s-a cerut sa selecteze din lista de zece personalitati cate o persoana pentru fiecare criteriu de performanta. Comparand cercetarea din acest an cu cea de anul trecut, realizatorii studiului au concluzionat ca stabilitatea clasei noastre politice este rezultanta dorintei publicului. Ierarhia criteriilor este practic neschimbata - lista primelor trei criterii, cu continut predominant moral, este identica. Insa la capitolul nominalizarilor, a aparut o schimbare notabila: George Becali si-a facut intrarea in galeria primilor zece politicieni ai tarii.
Cercetarea sociologica initata de Realitatea TV, a debutat in octombrie 2005 si si-a propus identificarea si recunoasterea la nivel national a celor mai valoroase personalitati ale momentului. In cadrul analizei au fost supuse doua categorii de elite, in functie de relatia acestora cu publicul: "elitele conduse", din care fac parte medicii, avocatii, arhitectii, scriitorii si istoricii, si "elitele conducatoare", cele ale caror performante influenteaza direct publicul prin deciziile lor.
Aceasta categorie include politicienii, ministrii si jurnalistii. Studiul se apropie de sfarsit, iar premiantii vor fi prezentanti publicului pe 20 decembrie, in cadrul unei gale organizate la Ateneul Roman.
Criterii de performanta, stabilite de popor
1. Este cinstit/ nu este corupt (64%);
2. Face ceea ce promite (37%);
3. Pune interesele oamenilor inaintea intereselor proprii (34%).
Criterii de performanta, in viziunea politicienilor
1. Onestitatea, corectitudinea (40%);
2. Profesionalismul, eficienta (36%);
3. Implicarea in rezolvarea problemelor oamenilor (33%).
Lista celor nominalizati, in ordine alfabetica:
Traian Basescu
George Becali
Emil Boc
Mircea Geoana
Ion Iliescu
Mona Musca
Adrian Nastase
Theodor Stolojan
Calin Popescu Tariceanu
Corneliu Vadim Tudor


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.