Ordonanta de urgenta a Guvernului, privind Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei, la AVAS, este in continuare motiv de scandal in Alianta. Liderul executiv al PD, Adrian Videanu a sustin
Ordonanta de urgenta a Guvernului, privind Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei, la AVAS, este in continuare motiv de scandal in Alianta. Liderul executiv al PD, Adrian Videanu a sustin ca ordonanta este ilegala, pentru ca nu are avizul MJ, si poate duce la o criza energetica. In replica, liberalii spun ca Ministrul Justitiei are un cuvant de spus strict din punct de vedere al legalitatii, si nu al oportunitatii. In plus, PNL sustine ca ordonanta trebuie adoptata pentru ca o cere UE. Raspunsul dat de Monica Macovei (foto) la aceasta disputa le da dreptate doar democratilor. Astfel, ministrul Justitiei a avertizat Monitorul Oficial ca actul normativ nu are aviz de legalitate.
Presedintele executiv al PD a sustinut ieri ca Ordonanta de Urgenta, care prevede trecerea OPSPI de la MEC la AVAS, adoptata miercuri de Guvern si care i-a incaierat pe aliati, este "ilegala". Videanu a explicat ca Ordonanta are doar o semnatura de la AVAS, care nu are drept de initiativa legislativa si nu a fost avizata de Ministerul Justitiei. Mai mult, liderul executiv al democratilor a sustinut ca nimeni nu poate sa justifice "caracterul de urgenta" al actului normativ prin care Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) este transferat de la Ministerul Economiei la AVAS. "Nu inteleg graba liberalilor", a spus Videanu, avertizand ca, daca ar intra in vigoare ordonanta de urgenta, s-ar putea declansa o criza energetica.
Explicatiile liberalilor
Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului general al Guvernului, Radu Stroe a sustinut, la randul sau, ca Ordonanta, elaborata pe parcursul ultimelor trei saptamani, este in concordanta cu recomandarile UE, potrivit carora procesul de privatizare trebuie derulat de o singura structura. El a insistat ca nici un act normativ adoptat intr-o sedinta de Guvern nu poate fi calificat drept nelegal, atat timp cat nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Cat despre faptul ca Ordonanta nu are avizul Ministerului de Justitie, el a mentionat ca aceasta institutie are un cuvant de spus strict din punct de vedere al legalitatii, si nu al oportunitatii. Daca MJ nu se pronunta in cinci zile, actul normativ va intra in vigoare pe baza procedurii privind aprobarea tacita, a mai spus Stroe.
Macovei: OUG nu are aviz de legalitate
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a replicat ieri lui Radu Stroe, declarand ca OUG privind trecerea OPSPI la AVAS i-a parvenit doar cu o zi inainte de sedinta de Guvern. Mai mult, ministrul Justitiei a anuntat ca a avertizat Monitorul Oficial ca actul normativ nu are aviz de legalitate. Macovei l-a contrazis astfel pe Radu Stroe, care sustinea ca Ministerul Justitiei nu a dat aviz de legalitate la termen, ceea ce poate duce la adoptarea tacita a actului normativ. Monica Macovei informeaza ca a solicitat ieri Secretariatului General al Guvernului sa-i puna la dispozitie stenogramele sedintei Guvernului din data de 6 decembrie, precum si casetele martor si a transmis o adresa Monitorului Oficial in care precizeaza ca OUG privind modificarea unor acte normative in domeniul privatizarii nu are avizul de legalitate al Ministerului Justitiei. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.