Primul procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Podu Turcului, Rita Branga Bogonos, si sotul sau, Ioan Branga Bogonos, agent de politie in aceeasi localitate, au fost retinuti pentru coruptie.

Cei doi au fost audiati in cursul zilei de ieri de catre procurorii DNA pentru savirsirea unor fapte de coruptie. Anchetatorii cerceteaza anumite fapte ale celor doi soti care ar justifica acuzatia de luare de mita in forma calificata. Astfel, agentul-sef Branga punea sub acuzare o persoana, iar dosarul respectiv ajungea la sotia sa (singurul procuror titular al Parchetului din localitate). Rita Branga dadea NUP (neinceperea urmaririi penale) daca persoana pusa sub acuzatie ii platea o suma de bani in schimbul NUP-ului.

Cinci persoane au facut denunturi impotriva celor doi, dezvaluind sistemul de operare a sotilor Branga. Tarifele practicate de cei doi variau in functie de gravitatea faptei celui cercetat.

Pretul corect

Astfel, pentru un NUP intr-un caz de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, conform unui denunt, Rita Branga a cerut 1.000 de euro, iar pentru un NUP in cazuri de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, „taxa" varia intre 300 de euro si 20 de milioane de lei vechi. De asemenea, ancheta va urmari modul in care au fost cheltuite 6 miliarde de lei pentru renovarea sediului Parchetului din localitatea Podul Turcului, existind suspiciuni ca licitatia a fost cistigata de un constructor propus de Ioan Branga. Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa decida azi daca solicitarea de arestare preventiva este justificata.