Nokia și Dell ocupă primele două locuri in clasamentul celor mai puțin poluante companii producătoare de electronice, dar Apple s-a clasat pe ultimul loc, potrivit celei de-a doua ediții a ghidului Greenpeace France, publicat miercuri de către asociația ecologistă, relatează AFP.
Compania Apple se situa, in august, pe locul 11, in cadrul primului clasament al principalilor 14 producători de telefoane mobile și de calculatoare, organizat in funcție de utilizarea, de către aceste grupuri, a substanțelor chimice periculoase și a practicilor de reciclare a deșeurilor electronice.
"După trei luni și contrar evoluției firmelor concurente, Apple nu a făcut nimic pentru a elimina substanțele periculoase sau pentru a-și gestiona produsele necorespunzătoare", a declarat responsabilul campaniei "Toxic" a Greenpeace, Yannick Vicaire.
Apple "ignoră in totalitate principiile de precauție, nu furnizează niciun termen pentru eliminarea utilizării PVC și nu se implică nici in inlocuirea substanțelor bromurate impotriva riscului de incendiu", a arătat Greenpeace. Organizația subliniază că toate substanțele din componența PVC (clorul in special) sunt foarte toxice și că fabricarea acestui compus generează deșeuri și emisii toxice. Greenpeace le solicită amatorilor de produse Apple să se "mobilizeze și să ii determine pe reprezentanții mărcii lor favorite să reacționeze", exprimandu-se pe noua pagină electronică "GreenMyApple".
Fujitsu Siemens, care "și-a imbunătățit definiția principiilor de precauții", a urcat in clasamentul Greenpeace, de pe locul zece pe trei, această companie fiind urmată de Motorola, care, de asemenea, a urcat nouă locuri, Sony Ericsson, Hewlett Packard, Acer, Lenovo (care se plasa pe ultimul loc in clasamentul precedent), Sony, Panasonic, LG Electronics, Samsung, și Toshiba, penultima companie in cadrul clasamentului Greenpeace.