Primul este refuzul premierului turc de a mai face o vizita oficiala in Romania, motivand existenta unei "instabilitati politice" in tara noastra. Al doilea il constituie conferinta de presa pe care dl. Dan Voiculescu a tinut-o in sala de presa a
Primul este refuzul premierului turc de a mai face o vizita oficiala in Romania, motivand existenta unei "instabilitati politice" in tara noastra. Al doilea il constituie conferinta de presa pe care dl. Dan Voiculescu a tinut-o in sala de presa a Parlamentului European.
Ambele evenimente au un punct comun si mesajul nu se adresa decat indirect opiniei publice din Romania. Era, inainte de toate, in atentia decidentilor politici europeni. Cei care, in repetate randuri au spus ca ceea ce se cere Romaniei este sa-si pastreze stabilitatea scenei politice. A fost si marea promisiune pe care au facut-o la Bruxelles toti guvernantii nostri la inceput de mandat. Poate aveam ceva probleme la capitolele de negocieri, poate ritmul de aplicare a reformelor era prea lent. Da, dar aveam stabilitate politica, ceea ce este reprezenta un atu decisiv pentru o tara asezata la fruntariile UE, ultima inainte de o zona enorma marcata tocmai de instabilitate si incertitudini, asezata pe o mare de petrol si gaze.
Argumentul acesta cu stabilitatea i-a infuriat demult pe prietenii nostri turci care, de cate ori vedeau ca li se ridica o bariera la negocieri, replicau enervati ca de ce Romaniei trebuie sa i se ierte atatea nerealizari cand, de fapt, situatia ar fi mai buna la ei. Si au profitat de momentul iesirii PC de la guvernare pentru a transmite UE mesajul cum ca in Romania asta nu a provocat doar o criza politica la nivelul coalitiei de guvernare, fapt dintre cele mai normale intr-o democratie cu traditie, ci ca asistam la instabilitate politica.
Adica, mai departe, intrebarea ar suna cam asa: asta vreti, domnilor europeni? Vreti sa aveti inlauntrul UE o tara ca Romania prin care veti importa instabilitate politica si modele de destructie a vietii politice? Atunci asta veti si avea. Mesaj care vine acum, inaintea Summitului de iarna al Consiliului European, atunci cand sefii de state si guverne trebuie sa decida formal aderarea tarii noastre la UE.
Ce consecinte ar avea existenta unei reale instabilitati politice in Romania? Domnul Voiculescu a tinut sa arate la Bruxelles o mostra de ce le-am putea noi face, avertizand viitorii nostri parteneri ca putem sa le dam peste cap, foarte rapid, intreg echilibrul lor parlamentar si toate jocurile lor politice. Cum? Foarte simplu, caci liderul PC a bagat deja in ceata profunda toate grupurile politice din Parlamentul European anuntand o miscare politica damboviteana, naucitoare pentru ei, perfect banala la noi: formarea unei noi formule de tip struto-camila, celebra platforma social-liberala. Alianta deci intre grupurile socialist si liberal, impreuna cu un partid ca PC care anuntase acum doi ani ca vrea in PPE si initia acum cateva luni ideea unui protocol de fuziune cu PRM? Ce inseamna asta? Va pleca PSD din grupul socialist sau PNL din cel liberal? Pleaca ambele partide mari, caci de PC n-are rost sa vorbim, din grupulile lor si se indreapta spre viitorul grup conservator condus de conservatorul britanic Cameron?
Credeti ca cineva stie la Bruxelles sa estimeze corect tehnica de aruncat in ochi praful de Dambovita care explica asemenea scenete ieftine si corozive, baza aiurelii fara sfarsit de pe scena noastra politica unde aranjamentele sunt baza si doctrinele exceptia? Nu cred, asa ca, in lipsa de explicatii, le ramane sa-i ia in serios pe cei care vorbesc de instabilitate politica. Ar fi foarte grav daca exportul de circ si dramoleta cu iz bulevardier va fi singurul nostru bun politic de export la Bruxelles. Deocamdata, le vom exporta mandretile noastre de parlamentari ceea ce, in definitiv, tot aia este.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.