Mai putin de o treime dintre exploatatiile agricole din Romania ating dimensiunile necesare pentru a fi considerate unitati economice europene. Restul au sub doua hectare.

Peste trei milioane de ferme nu corespund standardelor minime d
Mai putin de o treime dintre exploatatiile agricole din Romania ating dimensiunile necesare pentru a fi considerate unitati economice europene. Restul au sub doua hectare.

Peste trei milioane de ferme nu corespund standardelor minime de performanta europene si doar un milion de exploatatii se incadreaza in aceste standarde. Unitatea economica de dimensiune europeana reprezinta potentialul economic al unei ferme. Fata de Romania, care are 29% dintre exploatatii conforme standardelor de performanta, in Slovenia sint 78,9%, in Cehia - 62%, in Lituania - 50%, in Polonia - 43%, iar in Ungaria - 21%.

Prea multe ferme

Singura solutie pentru ca fermele romanesti sa devina performante este comasarea terenurilor si scaderea numarului de exploatatii agricole. Din pacate, in trei ani (2002-2005) nu s-a reusit reducerea fermelor decit cu 5%, potrivit unei Anchete Structurale in Agricultura realizate de Institutul National de Statistica. Astfel, in 2002 existau 4.484.893 de ferme, iar anul trecut numarul acestora a scazut la 4.256.152. Problema este ca au ramas in continuare foarte putine exploatatii cu personalitate juridica, adica numai 18.263.

Doua hectare per exploatatie

Suprafata agricola utilizata care a revenit in medie pe o exploatatie agricola individuala, in anul 2005 comparativ cu anul 2002, a crescut de la 1,73 la 2,15 hectare. Cu toate acestea, doua exploatatii agricole individuale din trei au utilizat o suprafata agricola mai mica de 2 hectare. Cu toate ca numarul exploatatiilor agricole individuale de mici dimensiuni, care au utilizat o suprafata agricola de pina la 2 hectare, s-a diminuat fata de anul 2002 cu aproximativ 344.000 de exploatatii (11,2%), ele detin in continuare o proportie covirsitoare, aproximativ 66%. Potrivit anchetei, suprafata agricola utilizata ce revine in medie pe o exploatatie agricola de mici dimensiuni a crescut de la 0,66 la 0,71 hectare.

Aproape 14 milioane de hectare utilizate

Potrivit anchetei INS, in acelasi interval de timp, suprafata agricola utilizata care revine in medie unitatilor cu personalitate juridica a scazut cu peste 10 hectare, de la 274,4 la 263,1 hectare. Aceasta scadere se explica prin restringerea activitatii si chiar desfiintarea unor unitati cu personalitate juridica, terenurile agricole revenind in unele cazuri in folosinta exploatatiilor agricole individuale.

In Romania, conform datelor INS, suprafata agricola utilizata a fost anul trecut de 13.907 mii de hectare, in scadere usoara fata de 2002 cind s-au lucrat 13.931 mii de hectare. Din suprafata agricola utilizata, 65,5% au revenit exploatatiilor agricole individuale, in crestere cu peste zece puncte procentuale fata de anul agricol 2001-2002 (55,3%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.