Avand in distributie numai actori anonimi, Apocalypto prezinta declinul populatiei native a Mexicului. Actiunea se desfasoara in jurul personajului principal, un tanar indian, al carui sat este atacat de catre cruzii razboinici maya. Chiar daca criti
Avand in distributie numai actori anonimi, Apocalypto prezinta declinul populatiei native a Mexicului. Actiunea se desfasoara in jurul personajului principal, un tanar indian, al carui sat este atacat de catre cruzii razboinici maya. Chiar daca criticii prezenti la avanpremiera au fost in general incantati, USA Today scrie ca putine filme au de trecut atatea probe de foc ca "Apocalypto", enumerand cel putin patru dintre acestea: a) acuzatiile de antisemitism care au fost formulate la adresa lui Gibson inca de la lansarea "Patimilor; b) bariera lingvistica - filmul este vorbit in dialectul maya - yucatec (si in "Patimile" se vorbeste in aramaica si latina, dar povestea era deja ultracunoscuta in momentul lansarii); c) violenta extrema - unii critici sustin ca "Apocalypto" este mult mai violent decat "Braveheart" sau "Patimile", cu barbati care rontaie testiculele unor animale abia sacrificate, cu inimi smulse din piept, cu copii spanzurati de picioare etc; d) acuzatiile rasiale - exista voci care sustin deja ca filmul prezinta distorsionat populatiile maya, fiind extrem de violente unele cu altele cu mult inainte de venirea europenilor. Declinul civilizatiei maya a inceput intre secolele al VIII-lea si al IX-lea. In prezent, mai mult de jumatate din populatia Guatemalei descinde din populatia maya originala, dar majoritatea traieste in saracie, neavand acces la educatie sau alte servicii sociale. Peste 200.000 de persoane, mare parte maya, au fost ucise in timpul razboiului civil de 36 de ani din Guatemala care a luat sfarsit in urma cu zece ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.