Pe de alta parte, cu exceptia nationalistilor si demagogilor de tip Vadim Tudor sau Gigi Becali, care gasesc totdeauna sprijin in lumpenproletariat - adica la declasatii existenti in orice societate - stanga marxista la care s-au adapat candva domnii Ion Iliescu si Adrian Nastase nu mai constituie "moneda forte" intr-o tara cu o rata mare de emigratie si in care, incet-incet, toti pricep ca salariile cresc odata cu siguranta investitorului.
Este doctorul Sorin Oprescu seful de partid indicat pentru o atare conjunctura? Mai curand nu, dar, daca e vorba de o cotitura in raport cu "leadership-ul" compromis de tip Iliescu-Nastase, probabil ca da. De diferente transante este, insa, greu de vorbit pe baza declaratiilor confuze ale pesedistilor de marca, inaintea Congresului. Ele reflecta lipsa de materie ideologica si modestie cerebrala. Un exemplu din elaboratele domnului Sorin Oprescu, puse deunazi pe piata: "Mircea (e vorba de domnul Geoana...) face pe haiducul: striga la Basescu si pe urma fuge in padure". Potrivit domnului Oprescu, Mircea Geoana se pregateste "sa puna partidul pe masa lui Traian Basescu, transformandu-l intr-un partid de buzunar". Greu de crezut... In caz ca va fi ales presedinte domnul Oprescu, abia atunci va incepe disputa privind rostul PSD-ului in politica romaneasca, un partid care ar putea la fel de bine sa fuzioneze cu un PD deplasat putin la stanga sau, pur si simplu, sa dispara, spre a face loc unui adevarat partid social-democrat de tip occidental.
Partid prin excelenta "bizantin", ilustrat prin franarea reformelor, prin sforarii si intrigi in mijlocul multor scandaluri, daca ar fi sa ne luam dupa preludiile la congres, cu circumspectie se poate afirma ca domnul Mircea Geoana, cu stagiul sau in diplomatie - unde a adus reale servicii tarii - ar fi in continuare omul potrivit ca presedinte de partid social-democrat, marcand mai departe "imburghezirea" si occidentalizarea acestui partid cu suspecta genealogie marxista.