Romanii nu se mai tem de somaj si nici de conflicte sociale. Ii sperie insa cresterea preturilor si impozitele, spune un sondaj privind calitatea vietii.

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane a realizat
Romanii nu se mai tem de somaj si nici de conflicte sociale. Ii sperie insa cresterea preturilor si impozitele, spune un sondaj privind calitatea vietii.

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane a realizat o analiza despre cum isi evalueaza populatia propria viata, dar si starile de multumire sau nemultumire pe care le incearca oamenii. Potrivit studiului, schimbarile din societatea romaneasca de dupa 1989 sint apreciate de catre 42 la suta dintre respondenti ca fiind nici bune si nici rele, ci "undeva la mijloc", in timp ce o treime dintre subiecti le apreciaza ca negative.

1999, venituri proaste

Analiza datelor demonstreaza o usoara imbunatatire a standardului de viata al populatiei in anul 2006 in comparatie cu anii 1999-2003. Oamenii isi apreciaza veniturile ca fiind mai satisfacatoare decit in anii trecuti si suficiente intr-o mai mare masura in raport cu necesitatile familiei. In 2006, 59% din populatie isi evalueaza veniturile ca bune si satisfacatoare, in vreme ce procentul celor care considera veniturile familiei proaste sau foarte proaste se ridica la 37,3%. Din acelasi punct de vedere, anul 1999 este de departe considerat cel mai prost. Rezultatele cercetarii arata ca romanii reusesc sa cumpere chiar si lucruri mai scumpe, daca fac eforturi. O explicatie pentru aceasta situatie este legata de accesibilitatea creditelor de consum din ultima vreme.

Nu ne mai temem de somaj

Temerile legate de somaj inregistreaza unul dintre cele mai scazute niveluri de dupa 1990, pentru prima oara in 2006 majoritatea respondentilor declarind ca nu se tem deloc de somaj. Aceeasi tendinta este valabila si pentru temerile de conflicte sociale. Temerile legate de cresterea preturilor si de impozite ramin cele mai pregnante pentru majoritatea oamenilor - rezulta din cercetarea ICV.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.