Valoarea participatiei statului roman la Petrom, de peste 40% in prezent, este mai mare decat cea a pachetului de peste 90% din titluri detinut de autoritatile romane la compania petroliera inainte de privatizare, a spus Wolfgang Ruttenstorfer (fo
Valoarea participatiei statului roman la Petrom, de peste 40% in prezent, este mai mare decat cea a pachetului de peste 90% din titluri detinut de autoritatile romane la compania petroliera inainte de privatizare, a spus Wolfgang Ruttenstorfer (foto), presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom.
Cota de piata a Petrom a crescut, de la privatizarea companiei, de peste trei ori, iar statul roman a incasat dividende, aferente anului 2005, mai mari decat cele primite pentru ultimii sapte ani, cumulat, a afirmat presedintele OMV, transmite Mediafax. El a aratat ca OMV va mentine Petrom o companie integrata, cu activitati de la productie la distributia catre utilizatorii finali, si va continua sa investeasca in rafinariile Petrobrazi si Arpechim. Actionarul majoritar al Petrom nu intentioneaza, in prezent, sa vanda rafinaria Arpechim Pitesti sau combinatul Doljchim Craiova, desi contractul de privatizare permite grupului austriac sa renunte la aceste active. "Contractul de privatizare ne permite sa vindem aceste active, insa este un drept teoretic. Nu intentionam, in perspectiva zilei de astazi, sa renuntam la cele doua active", a afirmat Ruttenstorfer. "Arpechim este importanta pentru industria romaneasca si depinde foarte mult de viitorul Oltchim Ramnicu Valcea, care va fi scoasa la privatizare", a mai spus Ruttenstorfer.
Pretul petrolului nu a fost specificat in contractul de privatizare a Petrom, ci doar ca ipoteza de lucru, a mai spus Ruttenstorfer. Intrebat despre estimarile consultantilor internationali pentru pretul petrolului, care a crescut semnificativ dupa privatizarea Petrom, Ruttenstorfer nu a comentat. "Noi nu raspundem de ceea ce s-a facut, pentru ca nu este in zona nostra de competenta", a spus presedintele OMV. El a adaugat ca nici analistii nu s-au asteptat la cresterea brusca a petrolului, in acea perioada. "Oferta pe care am depus-o in aprilie 2004 (pentru preluarea pachetului majoritar al Petrom - n.r.) a fost una competitiva", a afirmat Ruttenstorfer. Potrivit acestuia, intreaga industrie a petrolului se asteapta la o descrestere a cotatiilor. "In august 2006, cotatia titeiului era de 78 dolari/baril, iar astazi este de numai 58 dolari/baril", a aratat seful OMV.
El a precizat ca, in 1999, barilul de titei costa 10 dolari. "Pretul petrolului poate scadea in perioada urmatoare. Sa speram ca nu la 10 dolari/baril, dar la 20 dolari s-ar putea", a afirmat Ruttenstorfer. Seful OMV s-a declarat multumit de desecretizarea contractului de privatizare, intrucat in acest fel se inlatura orice ipoteza asupra continutului acestuia.
Locuri de munca pentru disponibilizati
OMV va asigura, pentru o parte a salariatilor Petrom care vor fi disponibilizati, noi locuri de munca, in urma externalizarii unor servicii, a anuntat Ruttenstorfer. "Vom crea locuri de munca in afara Petrom. Cei care vor fi disponibilizati vor putea sa lucreze in domeniul serviciilor pe care le vom externaliza, de mentenanta sau de logistica, sau la dealerii carora le vom transfera firmele de aprovizionare", a afirmat Ruttenstorfer. El a aratat ca disponibilizarile de personal vor avea loc cu consultarea sindicatului Petrom.
Potrivit contractului, Petrom va avea, la sfarsitul anului 2009, cu aproximativ 15.500 salariati mai putin decat la finele acestui an, iar concedierile sunt operate cu acordul Consiliul de Administratie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.