Italianul Mario Scaramella (foto), cel care s-a intalnit cu fostul agent rus Aleksandr Litvinenko in ziua otravirii acestuia, la Londra, a acuzat "organizatii clandestine" din Rusia, care nu se afla sub controlul direct al Kremlinului, ca au organ
Italianul Mario Scaramella (foto), cel care s-a intalnit cu fostul agent rus Aleksandr Litvinenko in ziua otravirii acestuia, la Londra, a acuzat "organizatii clandestine" din Rusia, care nu se afla sub controlul direct al Kremlinului, ca au organizat asasinarea prietenului sau, a informat Reuters. Poloniul folosit pentru otravire pare proaspat, conform unor analize.
Intr-un interviu pentru CNN, Scaramella, care a fost ieri externat, dupa ce in urina sa au fost gasite urme de substante radioactive, a oferit detalii legate de intalnirea cu Litvinenko, la 1 noiembrie, in restaurantul londonez, explicand ca i-a aratat rusului mesaje primite de la o sursa care ii avertiza ca vietile lor sunt in pericol. "Acele mesaje aratau ca el si eu, intr-un anumit sens eram si eu mentionat, eram vizati de persoane ostile si trebuia sa avem grija", a spus Scaramella. Intrebat despre ce "persoane ostile" este vorba, italianul s-a limitat in a spune ca ar fi "persoane care au legaturi cu o serie de organizatii clandestine neaflate sub controlul direct al administratiei centrale, din Rusia, in general fosti agenti ai serviciilor de informatii". In paralel, anchetatorii Scotland Yard urmau sa il interogheze ieri pe Andrei Lugovoy, fost ofiter KGB, unul dintre martorii cheie in acest caz. Totusi, Moscova nu pare sa coopereze cu Londra. Procurorul general al Rusiei a conditionat colaborarea cu Scotland Yard-ul de extradarea, de catre Marea Britanie, a oponentilor regimului Putin exilati la Londra. Apar insa semne de intrebare legate de cat de recent fusese obtinuta cantitatea de poloniu 210 cu care a fost otravit Litvinenko. Potrivit unei analize, o mostra de polonium pur 210, pastrata timp de 138 de zile, se schimba intr-un amestec egal de poloniu si plumb. O mostra de poloniu 210 fara nici un continut de plumb dovedeste ca a fost adusa direct de la un reactor. Avand in vedere ca informatiile aparute dupa moartea lui Litvinenko nu faceau referire la prezenta, in cadavrul sau, a unor urme de plumb, se poate trage concluzia ca rusul a fost otravit cu poloniu obtinut cu doar cateva zile in urma. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.