In pofida atitudinii destinse afisate, luni, de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in urma intrevederii cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, bilaterala ruso-romana tinuta la Consiliul Ministerial al OSCE a fost cu scantei si pare sa fi abordat subiecte "neprietenoase", potrivit Itar-Tass.
"Partea rusa si-a exprimat ingrijorarea profunda in legatura cu factorii nefavorabili care s-au acumulat in ultimul timp si care influenteaza negativ atmosfera relatiilor romano-ruse pe ansamblu si, in special, seria de afirmatii neprietenoase facute de presedintele Romaniei la adresa Rusiei", relateaza un comunicat al MAE moscovit, citat de agentia de presa rusa, facand aluzie la comentariile recente ale liderului de la Cotroceni, conform carora Rusia impiedica reformele in zona Marii Negre prin implicarea sa in conflictele inghetate si prin monopolul energetic. Desi oficialul roman a preferat sa nu comenteze acest aspect in fata presei, preferand sa se refere in exclusivitate la acordul de cooperare culturala, stiintifica si de educatie, semnat cu partea rusa, respectiv sa sublinieze "excelentele relatii dintre cele doua popoare", seful diplomatiei de la Bucuresti i-a raspuns lui Lavrov ca Romania nu accepta conditionarea politicii sale externe de catre Federatia Rusa, potrivit unor surse diplomatice. Una peste alta, intrevederea Ungureanu-Lavrov a avut o concluzie formulata cu limba de lemn, in conditiile in care cei doi si-au reafirmat "disponibilitatea reciproca pentru o interactiune constructiva, pe baze pragmatice si cu luarea in considerare a intereselor ambelor parti in anumite probleme din agenda ruso-romana".
Moscova versus OSCE
Si, totusi, discutia cu partea romana nu a fost nici pe departe unicul incident cu conotatii neplacute in care au fost implicati reprezentantii Moscovei la Consiliul Ministerial al OSCE, agentiile de presa internationale caracterizand evenimentul din Capitala belgiana drept o recreare a atmosferei din perioada Razboiului Rece. Daca in problema transnistreana, seful diplomatiei moscovite a respins apelurile referitoare la retragerea armamentului si a militarilor rusi stationati in regiunea separatista transnistreana, aratand ca "Moscova a indeplinit toate angajamentele de la Istanbul" si ca viitorul Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa "depinde in totalitate de atitudinea celorlalte state", Serghei Lavrov s-a pronuntat, in pofida rezervelor exprimate de Occident, in favoarea candidaturii kazahe la presedintia OSCE, pentru ca, in final, sa ameninte cu retragerea Rusiei din Organizatie. La rezolvarea conflictelor regionale trebuie sa contribuie partile implicate in conflict, in baza unei intelegeri care sa excluda total ca solutie calea armata, a argumentat seful diplomatiei moscovite, apreciind ca, daca nu va reveni la scopul initial pentru care a fost creata, OSCE nu are decat sa legitimeze transformarea sa intr-o formula destinata problemelor umanitare.
Start la "prezidentiale" in Transnistria
Locuitorii din regiunea separatista transnistreana au fost chemati, ieri, la urne, pentru a se pronunta anticipat in problema desemnarii presedintelui republicii autoproclamate din stanga Nistrului. Desi programat pentru data de 10 decembrie, scrutinul "prezidential" poate debuta in avans, pentru a se evita situatiile in care unii transnistreni nu ar putea vota, din varii motive, in ziua convenita, a motivat seful pretinsei Comisii electorale de la Tiraspol, Piotr Denisenko, citat de Rompres. Scrutinul din 10 decembrie, de altfel al patrulea de acest gen de la proclamarea, unilateral, a separarii de Republica Moldova, ii are drept protagonisti pe actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, pe deputatul Piotr Tomaili, presedintele Partidului Comunist din Transnistria, Nadejda Bondarenko, si pe redactorul saptamanalului local Novaia Gazeta, Andrei Safonov. (A.M.L.)