Mai multi procurori din cadrul Parchetului General vor pleca din functii deoarece nu lucreaza mai nimic, spune Monica Macovei. Ministrul Justitiei studiaza si posibilitatea modificarii legii, astfel incat sa-i fie luate Consiliului Superior al Mag
Mai multi procurori din cadrul Parchetului General vor pleca din functii deoarece nu lucreaza mai nimic, spune Monica Macovei. Ministrul Justitiei studiaza si posibilitatea modificarii legii, astfel incat sa-i fie luate Consiliului Superior al Magistraturii o parte din atributii.
Ministrul Justitiei Monica Macovei a declarat ca mai multi procurori din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie "trebuie sa plece deoarece nu lucreaza aproape nimic. Foarte curand vom merge in CSM cu un nou Regulament al Ministerului Public, adica al tuturor parchetelor. Este gata si organigrama prin care se reorganizeaza Parchetul General, care trebuie sa fie aprobata de sectia de procurori". Ministrul Justitiei spune ca se reduce la jumatate numarul de sectii din Parchetul General. "Acolo sunt foarte multi oameni care nu lucreaza dosare sau multi dintre ei nu lucreaza aproape nimic si care trebuie sa plece", spune Monica Macovei. Ea arata ca acest lucru va provoca nemultumiri. "Sunt grupuri de magistrati care sunt in permanenta nemultumiti cand aud de restructurare. Ei ar vrea sa nu se schimbe nimic", mai spune ministrul Justitiei.
Avertisment dat CSM
Ministrul Justitiei a lansat si un avertisment la adresa Consiliului Superior al Magistraturii. Macovei spune ca de doi ani Justitia se guverneaza singura prin CSM, iar lucrurile au mers bine doar intr-o anumita masura. "Este foarte clar ca intre ritmul de lucru al CSM si de intelegere a schimbarilor si cel al Ministerului Justitiei este o mare diferenta, constatata in toate Rapoartele de tara. Varianta este fie ei sa se schimbe si sa inteleaga ca trebuie sa gandeasca in sensul producerii schimbarilor, nu sa le impiedice, asa cum cred eu ca fac acum in multe domenii, sau sa schimbam legea si o parte dintre aceste atributii sa le luam de la CSM. Calea de mijloc se poate realiza si numai prin modificarea legii, nu a Constitutiei, dar sigur putem viza si Constitutia, si daca va exista aceasta posibilitate din punctul de vedere al majoritatii parlamentare sunt multe de modificat in Constitutie", spune Macovei.
"Lupascu comenteaza ca politicienii"
Referindu-se la fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, in prezent membru al Consiliului si presedinte al Curtii de Apel Bucuresti, si un vechi adversar al ei, Monica Macovei a spus, in cadrul emisiunii Romania la raport de la radio Mix, ca "acesta comenteaza ca politicienii.
L-am auzit comentand, exact ca politicienii, a fost singurul magistrat care a comentat alaturi de politicieni proiectul Agentiei Nationale de Integritate.
Nu inteleg, ce problema si ce legatura are domnul Lupascu - ca judecator - cu acest proiect de lege. Eu as putea sa intreb CSM daca a verificat vreo singura declaratie de avere a magistratilor, pentru ca ei trebuie sa faca aceste verificari. Nu am vazut nici o astfel de verificare.
Acestea sunt luari de pozitie tipice pentru un politician, nu pentru un judecator, nu pentru un magistrat", declara Monica Macovei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.