Ion Iliescu a explicat ieri, intr-un interviu acordat ZIUA, motivele care l-au determinat sa accepte functia de presedinte de onoare al PSD.
Am inteles ca ati acceptat functia de presedinte de onoare al partidului.
Da, e adevarat. Am discutat astazi doar ca principiu, nu altceva, pe baza Statutului.
Ce v-a determinat sa acceptati aceasta functie in conditiile in care in trecut ati respins o asemenea varianta si ati spus ca nu aveti nevoie de titulaturi?
Retinerea mea a fost in legatura cu caracterul formal al unor asemenea chestiuni. Capata o anumita conotatie politica in momentul de fata tinand seama de obiectivul unor atacuri politice substantiale care ma vizeaza si intr-un fel e exprimarea unei anumite pozitii politice a partidului pe aceasta tema.
Multi vor interpreta acest gest ca un mod de a bate palma cu Mircea Geoana...
Eu nu bat palma cu nimeni, mai! Aici e un cadru democratic, e un Congres care va decide, e cu totul altceva. E vorba de un principiu de a institui sau nu in Statut o asemenea functiune si atat. In rest, e scrutinul democratic al unui Congres din cadrul unui partid democratic.
Vorbind de acest scrutin, ce sanse credeti ca are Sorin Oprescu?
Nu vreau sa fac... nu ma intereseaza. Indiferent de persoanele care-si asuma niste raspunderi, e problema partidului, platformei sale si credibilitatii. Voi sutine acele formule care au cea mai mare credibilitate si care vor consolida partidul in fata unor batalii politice evidente.