Reteta anticipatelor presupune existenta concomitenta a fraierilor, a sinucigasilor politici si a unei majoritati parlamentare ultraresponsabile. Dar se poate?

Nu stiu citi sint cei care au auzit de nume precum Tircovnicu, Buzgau, Cuc
Reteta anticipatelor presupune existenta concomitenta a fraierilor, a sinucigasilor politici si a unei majoritati parlamentare ultraresponsabile. Dar se poate?

Nu stiu citi sint cei care au auzit de nume precum Tircovnicu, Buzgau, Cuc sau Prepurgel. Cine au fost acesti oameni, cum au trait, ce au facut reprezinta un mister pentru cei mai multi dintre romani. La fel cum nume ca Matusa, Buhaianu, Stirbu sau Buciu stirnesc aceleasi cute de mirare pe fruntile celor care incearca sa isi aminteasca cum anume s-au intersectat cu aceste persoane. Atit in cazul primilor, cit si in al celor din urma, interactiunea lor cu societatea romaneasca a fost una de circumstanta. Mai exact, Matusa, Buhaianu, Stirbu si Buciu sint parlamentari in actuala legislatura. Au fost alesi pe liste, alaturi de alte zeci si zeci de cvasianonimi. Ei voteaza bugete, taxe, impozite, restrictii si permisiuni. Deciziile luate de ei pot influenta viata oricui. Chiar daca numele lor ramin un mister. Chiar daca existenta lor se duce in umbra altor personaje, mult mai vizibile.

Curios este ca, de la asemenea nume, alese la intimplare din noianul parlamentarilor de care nu a auzit nimeni, unii se asteapta la un gest care sa transeze clar situatia politica din Parlament. Alegeri anticipate. Adica acesti deputati si altii ca ei, care au prins un loc caldut pe lista de partid, ar trebui sa creada pe cuvint ca fulgerul norocos ce i-a adus in Parlament va lovi de doua ori in acelasi loc. Si astfel isi vor vota propria dizolvare politica fara nici o problema. Numai ca mai este o chestiune. Dupa presupusa cadere a guvernului Tariceanu, presedintele Basescu ar trebui sa numeasca de doua ori cite un prim-ministru, care sa alcatuiasca doua guverne, care sa pice in Parlament. Reteta pare simpla. Doi fraieri dispusi sa intre in istorie prin ridicolul situatiei de a fi numiti pentru a fi respinsi. Si eventual un partid sau doua care sa genereze astfel de fraieri. Plus o majoritate parlamentara ultraresponsabila, care nu va dori un guvern alcatuit din fraieri si din incompetenti. Dar daca dorinta de a se mentine artificial in viata politica pentru inca doi ani de huzur ii va face pe parlamentarii care se zbat in anonimat sa considere ca bunastarea personala conteaza mai mult decit un guvern penibil? Ca, pina la urma, adversarii politici se vor face de ris, iar pe linga beneficiile postului, ei se aleg si cu ceva comedie gratis. Este o ipoteza. Chiar una riscanta.

Prepurgel, Tircovnicu, Buzgau si Cuc sint fotbalisti romani care au marcat in poarta lui Real Madrid. Spre deosebire de cei precum Matusa, Buhaianu, Stirbu sau Buciu, ei nu au avut sansa de a-si vota soarta. De a-si prelungi clipa de glorie de mult inecata in noianul altor clipe. Ale altor oameni. Parlamentarii anonimi pot insa ingropa viitoarele clipe de glorie ale multora. Daca lacomia si inconstienta se vor combina vreodata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.