PD a pierdut Ministerul Economiei si Comertului (MEC) dupa o lupta incrancenata cu liberalii, desfasurata pe tot parcursul zilei de ieri. Dupa ce Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost trecut din subordinea ME
PD a pierdut Ministerul Economiei si Comertului (MEC) dupa o lupta incrancenata cu liberalii, desfasurata pe tot parcursul zilei de ieri. Dupa ce Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost trecut din subordinea MEC in cea a AVAS, printr-o Ordonanta de Urgenta, democratii au gasit portofoliul Economiei neinteresant si a renuntat la el. Ordonanta a fost adoptata ieri in sedinta de Guvern in absenta ministrilor PD si fara a avea avizul de legalitate al Ministerului de Justitie. Renuntarea democratilor a venit dupa ce liderii PD s-au consultat cu presedintele Traian Basescu. Surse liberale au precizat ca PNL il va sustine ca ministru al Economiei pe Varujan Vosganian.
Emil Boc a anuntat tarziu, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca PD renunta la MEC, isi asuma mandatul de vicepremier care ii revine, dar refuza sa faca vreo nominalizare pentru acest post din ratiuni de restructurare a Guvernului. Boc a invocat faptul ca democratii nu doresc prelungirea discutiilor si negocierilor cu liberalii, renuntand la acest Minister pentru care PNL a dovedit "multa indarjire". Liderul PD a amintit declaratiile presedintelui Basescu referitoare la "baietii destepti" care fac afaceri cu energie si a avertizat ca, odata cu cedarea catre PNL a MEC, PD "va monitoriza tot" pentru a se asigura "ca totul va fi adus in fata opiniei publice".
Emil Boc a precizat si faptul ca ieri dimineata i-a trimis premierului o scrisoare prin care il anunta ca PD este de acord doar cu trecerea activitatii de privatizare de la OPSPI la AVAS fara transferul dreptului de administrare a societatilor din portofoliu. Reprezentantii PD au avut ieri trei runde fierbinti de negocieri cu liberalii, in cursul carora nu au reusit sa se inteleaga.
Pierderea usturatoare
Totul a culminat cand, in sedinta de Guvern, s-a adoptat Ordonanta de Urgenta privind trecerea OPSPI in subordinea AVAS. Democratii au parasit nervosi sala de sedinte a Executivului fiind nemultumiti de introducerea Ordonantei la ultimul punct al ordinii de zi. Surse guvernamentale ne-au precizat ca democratii i-au acuzat pe liberali ca le-au intins "o capcana" pentru acapararea OPSPI. De asemenea, ministrii PD au invocat faptul ca nu au mandat de la partid pentru a transa trecerea Oficiului la AVAS deoarece, aceasta problema nu este inca clarificata in cadrul Aliantei. Aceleasi surse au sustinut ca, in momentul in care democratii au amenintat ca parasesc sala, premierul Tariceanu s-a facut ca ploua si le-a transmis zambitor ca sedinta poate continua si in absenta lor. Asa incat PD a inregistrat ieri o pierdere usturatoare, vaca de muls MEC ramanand fara ugerul OPSPI.
Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, s-a declarat uimit, dupa anuntul liderului PD, spunand ca PNL asteapta lamuriri din partea democratilor, deoarece la negocieri s-ar fi stabilit ca PD sa ia MEC si Varujan Vosganian sa fie numit ministru de stat. (Anca HRIBAN, Razvan GHEORGHE)
Motreanu a fost acceptat de Basescu
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu (foto) in functia de ministru al Agriculturii, a anuntat ieri consilierul prezidential Adriana Saftoiu.
Foto: Rompres Ea a precizat ca premierul Tariceanu i-a trimis marti presedintelui hartiile privind numirea lui Motreanu in functie. Ea nu a putut anunta cand va depune juramantul Motreanu. Intrebata care este pozitia oficiala a Presedintiei referitoare la numirea noilor ministri, Adriana Saftoiu a raspuns: "Presedintele isi va putea prezenta decizia dupa finalizarea discutiilor intre partidele aflate la guvernare". Liberalul Motreanu a declarat, cu putin timp inainte de acest anunt, ca ar putea sa renunte la candidatura la Ministerul Agriculturii pentru ca PD nu isi respecta promisiunile privind investirea ministrilor si nu se delimiteaza de Platforma liberala. In timpul unei pauze a intalnirii de miercuri dimineata de la Guvern intre liderii PNL si PD, Motreanu s-a declarat dezamagit de faptul ca democratii nu au respectat intelegerile agreate la sedinta CNC Aliantei de luni seara. "Este regretabil ca in Alianta lucruri pe care le hotaram astazi, maine cei de la PD nu le mai recunosc, fapt care arata ca este foarte greu sa mai existe o buna colaborare cu democratii", a spus secretarul general al PNL. El este nemultumit si de faptul ca PD se amesteca in interiorul PNL prin nedelimitarea clara fata de cei care sunt in afara partidului, respectiv de membrii Platformei liberale. "Aceasta dovedeste ca PD cauta solutii in cu totul alta parte decat in Alianta sau in coalitie. Consider ca ceea ce se intampla in PNL trebuie sa se rezolve numai in interiorul partidului si ar fi fost sanse serioase ca acest lucru sa se intample daca PD nu s-ar fi implicat lasand impresia ca ii sustin pe platformisti", a afirmat Motreanu. El a adaugat ca aceasta atitudine a PD il determina sa se gandeasca "serios" daca sa accepte sau nu postul de ministru al Agriculturii, pentru ca, daca ar accepta, i-ar putea avea colegi in Guvern pe cei care nu isi tin promisiunile. (R.G.)
Loteria UDMR
Ex-conservatorul Eugen Chirovici, secretar de stat la IMM-uri, va fi si el eliberat din functie, iar locul sau va fi cedat tot unui udemerist.
UDMR va prelua presedintia Loteriei Nationale si mai multe posturi de secretari de stat in Cabinetul Tariceanu, decizia fiind luata in cadrul negocierilor dintre liberali si reprezentantii Uniunii.
Surse liberale citate de NewsIn, au declarat ieri ca, desi negocierile avanseaza greu din cauza scandalului ivit intre PNL si PD pe tema postului de vicepremier alocat lui Varujan Vosganian, udemeristii ar fi obtinut presedintia Loteriei Nationale, postul de secretar de stat la ministerul Finantelor, un post de secretar de stat la ministerul Economiei si functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Turism. UDMR si PNL ar fi convenit ca ex-conservatorul Eugen Chirovici (foto), secretar de stat la IMM-uri, sa fie eliberat din functie, iar locul sau sa fie cedat tot unui udemerist.
Sursele citate mai sustin ca cele doua parti au mai stabilit ca UDMR sa ocupe un post de secretar de stat la ministerul Administratiei si Internelor, condus de democratul Vasile Blaga, insa cu conditia ca maghiarii sa ajunga la o intelegere si cu PD. (R.G.)
Vosganian prin votul Parlamentului
In cadrul negocierilor de ieri dintre PNL si PD privitoare la investirea noilor ministri, liberalii si-au manifestat disponibilitatea ca si ungerea senatorului Varujan Vosganian in functie sa treaca prin votul Parlamentului. Pana la ora inchiderii editiei, surse liberale ne-au precizat ca liderii PNL sunt de acord cu aceasta solutie in conditiile in care conservatorii lui Dan Voiculescu au promis deja sustinerea lui Varujan Vosganian in plen. (R.G.)
Geoana vrea sa-i audieze pe toti nominalizatii
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca toti cei trei nominalizati pentru functiile de ministru trebuie audiati de Parlament, formula ca numai doi dintre cei propusi la functia de ministru sa fie audiati si validati de Parlament fiind "hibrida" si gresita din punct de vedere constitutional. "Domnul Vosganian, dupa ce a fost respins rusinos de Europa, nu are ce cauta in functia de vicepremier. Domnul Motreanu este un ilustru necunoscut al agriculturii, iar propunerea facuta de PD pentru Ministerul Economiei este de-a dreptul ilara. (...) Domnul Mircea Toader s-a specializat doar in vanatoarea de primari si PSD nu va accepta niciodata ca acesta sa faca parte din Guvern", a afirmat Geoana. (R.A.)
Boureanu i-a scris premierului
Exclusul Cristian Boureanu i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Tariceanu in care il acuza pe primul ministru ca ia in calcul o alianta a liberalilor cu PC si PSD. De asemenea, deputatul a fost de parere ca, de dragul functiei, Tariceanu a prejudiciat interesul PNL, partidul pierzand doua ministere deosebit de importante: Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Economiei si Comertului. Pe de alta parte, Cristian Boureanu i-a acuzat pe vicepresedintii liberali Theodor Melescanu si Puiu Hasotti ca au avut, in repetate randuri, negocieri cu PSD. Toate aceste actiuni, a conchis deputatul, au dus la o cadere libera a PNL in sondajele de opinie. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.