Bratarile dacice descoperite, recent, in Statele Unite ale Americii vor fi rescumparate printr-o Hotarare de Guvern. Ieri, Executivul a aprobat un proiect de hotarare "privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezerva bugeta
Bratarile dacice descoperite, recent, in Statele Unite ale Americii vor fi rescumparate printr-o Hotarare de Guvern. Ieri, Executivul a aprobat un proiect de hotarare "privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului pe anul 2006 in vederea achizitionarii unor bunuri culturale de patrimoniu". In comunicatul Guvernului se mai precizeaza: "Fondurile Ministerului Culturii vor fi suplimentate cu 800.000 de lei", iar banii reprezinta "valoarea despagubirii pe care statul roman o va plati posesorului de buna credinta pentru recuperarea a patru bratari dacice, astfel incat acestea sa intre in proprietatea publica a statului roman si in administrarea institutiilor specializate". Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a precizat ca "cele patru bratari dacice au fost descoperite in SUA si fac obiectul rescumpararii, intrucat posesorul, un cetatean american, are acte care dovedesc ca le-a cumparat". Nu acelasi lucru se poate spune si despre cea de a cincea bratara, descoperita in luna septembrie la o expozitie din Paris. "Aceasta (bratara dacica n.n.) a fost confiscata de statul francez si va fi inapoiata statului roman fara rascumparare, pentru ca posesorul nu avea acte prin care sa dovedeasca proprietatea", a precizat Iorgulescu. Inca zece astfel de bratari au disparut din Muntii Orastiei, dar si o mare cantitate de kosoni (monede dacice). Desi MCC a anuntat inca din luna iunie ca se ofera sa rascumpere aceste obiecte de arta, posesorii lor nu se inghesuie sa le retrocedeze. "Banuiesc ca cei care detin kosoni i-au furat din Muntii Orastiei si nu au acte de propietate asupra lor. Astfel, nu indraznesc sa vina la noi cu oferte pentru ca le este teama sa nu punem Politia pe ei", a adaugat Iorgulescu. Acesta spera ca cele cinci bratari vor ajunge in Romania pana la sfarsitul anului. (Petrisor CANA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.