Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin se zborseste catre omologul sau de la Bucuresti, Traian Basescu, acuzand inca o data Romania de amestec in treburile interne ale Republicii Moldova, informeaza Rompres. Acuzatia de "amestec in treburile
Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin se zborseste catre omologul sau de la Bucuresti, Traian Basescu, acuzand inca o data Romania de amestec in treburile interne ale Republicii Moldova, informeaza Rompres. Acuzatia de "amestec in treburile interne" constituie semnalul comunistilor de dincolo de Prut, atunci cand vor sa transmita semnale de obedienta catre Moscova.
In octombrie 2001, ministrul moldovean de Justitie Ion Morei a acuzat Romania de tendinte expansioniste, de promovarea unor actiuni de subminare a suveranitatii Republicii Moldova si de ingerinta directa in afacerile interne ale republicii.
Iritare la Chisinau
Intr-un interviu transmis de ITAR TASS, seful statului moldovean a declarat ca, "in 15 ani de independenta, Bucurestiul a incercat sa impuna Moldovei anumite reguli ale jocului, anumite principii. Daca e sa patrundem in profunzime si sa formulam o definitie corecta, asta se cheama amestec in treburile interne ale unui stat suveran. Moldova nu a cerut niciodata autoritatilor romane sa faca asta", a subliniat Voronin, informeaza Agentia Rusia la Zi. Potrivit spuselor lui, conducerea moldoveana "este singura in stare sa asigure si integrarea europeana, si o evolutie interna democratica a statului, si cresterea nivelului social si economic al oamenilor muncii, fara asemenea prieteni si avocati, care ni se impun de peste Prut", citeaza Novii Region declaratia liderului de la Chisinau.
Observatorii au pus aceste cuvinte pe seama afirmatiilor din vara ale presedintelui roman, Traian Basescu. La acea data, el a declarat ca Romania "este singura tara, este singurul popor care a ramas divizat dupa reunificarea Germaniei", exprimandu-si convingerea ca aceasta unificare se va produce in interiorul UE. "Romania a propus Moldovei, sefului statului moldovean varianta de a intra impreuna in UE. Dar ce va fi, depinde de autoritatile de la Chisinau si de poporul Moldovei", a spus, atunci, presedintele roman.
Ambasadorul roman chemat la ordine
Luni a fost invitat la MAE moldovean ambasadorul roman, Filip Teodorescu, caruia i-a fost atrasa atentia asupra atitudinii provocatoare a presedintelui Uniunii Oamenilor de Teatru, Ion Caramitru, care a vizitat recent Chisinaul si care a declarat, printre altele, ca "din punct de vedere istoric, Moldova a fost mereu parte a Romaniei, si ca, mai devreme sau mai tarziu, ea ar trebui sa se intoarca in albia patriei-mama".
"Avand in vedere ca ambasada Romaniei a fost unul dintre organizatorii actiunii la care a luat parte domnul Caramitru, Ambasadorul a fost rugat sa nu uite de necesitatea respectarii normelor diplomatice pe parcursul activitatilor unde este implicata ambasada", informeaza Agentia Rusia la Zi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.