Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat in dezbatere publica un proiect de Lege privind reglementarile in domeniul jocurilor de noroc. Conform MFP, proiectul a rezultat in urma consultarilor tehnice ale MFP cu diverse institutii si urmeaza a fi supus dezbaterii publice cu Asociatiile Organizatorilor de Jocuri de Noroc active in Romania. Acest proiect de act normativ vine, de fapt, sa reglementeze o situatie in care Loteria Romana era favorizata in competitia cu ceilalti "actori" de pe piata jocurilor de noroc.
Tratament preferential pentru Loteria Romana
Consiliul Concurentei a decis, cu cateva luni in urma, ca Loteria Romana trebuie sa plateasca 44,3 milioane de lei noi reprezentand valoarea ajutorului de stat ilegal si incompatibil de care a beneficiat, precum si dobanzi in cuantum de 6,3 milioane RON. Mai exact, inca de anul trecut, Asociatia Organizatorilor de Pariuri din Romania a depus la Consiliul Concurentei (CC) o plangere privind tratamentul preferential acordat Companiei Nationale (CN) Loteria Romana pe piata jocurilor de noroc. Plangerea facea referire la jocurile "Pariloto" si "Videoloterie". "Pariloto" este, conform CC, un joc de pariuri sportive in cota fixa, principalii operatori pe aceasta piata fiind CN Loteria Romana, SC Stanleybet Romania, Mozzart, Global Sport Bets, SC Astra Sport Bets etc. Potrivit operatorilor de pe piata, terminalele de "Videoloterie" detinute de Loteria Romana functioneaza ca orice masina electronica generatoare de castiguri utilizata de operatorii privati, deosebirea constand in faptul ca plata castigurilor se face pe baza unui tichet tiparit de masina. Pe langa Loterie, pe aceasta piata principalii operatori sunt Intertop-Admiral, Max Bet, Merkur etc. Conform legislatiei in vigoare, toti operatorii de pe piata jocurilor de noroc trebuie sa plateasca taxa anuala de licenta si taxa de timbru social (in valoare de 10% din pretul fiecarei participari si se adauga la pret).
Consiliul Concurentei a decis
Consiliul Concurentei a decis ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, Loteria Romana era scutita de aceste taxe doar pentru jocurile loto, expres, pronosport, loz in plic si "instant lottery" pentru care are monopol. Pentru "Pariloto" si "Videoloterie" ar fi trebuit sa plateasca aceeasi taxa de licenta ca si celelalte companii de pe aceasta piata. In plus, incepand cu anul 2002, Loteria ar fi trebuit sa calculeze si sa incaseze de la participanti taxa de timbru social si sa o vireze in contul Fondului national de solidaritate. Ceea ce nu s-a intamplat, aceasta constituind, de fapt, un ajutor de stat. Pe langa aceste sume pe care nu le-a virat la bugetele statului, Consiliul Concurentei a decis ca Loteria a beneficiat si de un alt tip de ajutor, care a distorsionat competitia pe piata jocurilor de noroc: ori a incasat bani in plus, crescandu-i cota de profit, percepand preturi la fel cu ai celorlalti competitori, ori a mentinut preturi de vanzare mai mici (care nu cuprindeau taxele catre stat), ceea ce a determinat clientii sa prefere Loteria Romana.
De remarcat, Loteria Romana a contestat in instanta decizia Consiliului Concurentei, in prezent fiind pe rolul instantelor de judecata aceasta contestatie.
Ca raspuns la solicitarile Consiliului Concurentei, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica noua Lege a jocurilor de noroc. Conform proiectului, CN Loteria Romana poate organiza si exploata cu personal, mijloace si in locatii proprii sau in comun, sub orice forma, cu alte persoane juridice, jocuri de noroc (altele decat "6 din 49", "Joker", "Noroc", "5 din 40", loterie instantanee si alte jocuri loto reglementate ulterior prin normele la prezenta lege si pariurile mutuale, cum ar fi Pronosport pentru care nu plateste taxe fiind monopol), numai pe baza de licenta, respectiv autorizatie, obtinuta in conformitate cu prevederile prezentei legi. De remarcat, Loteria a contestat decizia Consiliului Concurentei motivand ca detine licente si pentru "Pariloto" si "Videoloterie" prin efectul legislatiei. Ceea ce n-ar mai trebui sa se intample prin adoptarea proiectului de lege propus de Finante.