Traian Basescu (61%), Corneliu Vadim Tudor (13%) si George Becali (10%) sunt primii trei in preferintele electoratului (fig.1), iar formatiunile cu care sunt asociati acesti lideri-locomotiva - Alianta D.A., PRM, PNG - se afla in crestere. Majoritate
Traian Basescu (61%), Corneliu Vadim Tudor (13%) si George Becali (10%) sunt primii trei in preferintele electoratului (fig.1), iar formatiunile cu care sunt asociati acesti lideri-locomotiva - Alianta D.A., PRM, PNG - se afla in crestere. Majoritatea votantilor PSD nu se identifica cu nici unul din liderii pesedisti, ceea ce contribuie la stagnarea partidului in optiunile de vot ale romanilor. Sustinatorii PNL sunt cei mai activi dintre votantii D.A. Constatarile sunt desprinse din Barometrul de Opinie Publica (BOP), realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), pe baza unui sondaj Gallup efectuat in perioada 7-19 octombrie 2006.
DA, trei segmente de alegatori
Conform studiului prezentat ieri, in conferinta de presa, in interiorul Aliantei DA se identifica tot mai clar trei segmente distincte de alegatori (fig. 2). Cei care opteaza in primul rand pentru Alianta ca intreg sunt cei mai multi (27% dintre cei care au o optiune de vot), dar si cei mai putin informati si mai dezinteresati de politica. Al doilea grup ca marime este cel al alegatorilor care se orienteaza in primul rand catre PD (19% din cei care si-au exprimat opinia). Acestia reprezinta un segment foarte puternic in orase mari si mai ales in Bucuresti, dar sunt in acelasi timp cei mai saraci dintre sustinatorii Aliantei in ceea ce priveste resursele materiale. Cei mai activi dintre votantii DA, dar si cei mai putini (7% dintre romanii care au o opinie electorala), sunt cei din al treilea grup, care aleg in primul rand PNL. Partidul lui Tariceanu obtine scoruri mai bune printre cei tineri, printre cei care au venituri mai mari, cei cu loc de munca sau o afacere, cei care intentioneaza sa isi deschida o afacere. Analistii FSD apreciaza ca potentialul electoral al "polului D.A." (totalul raspunsurilor Alianta D.A.(PD plus PNL) s-a stabilizat in zona 50-55% dintre optiunile exprimate. Pe de alta parte, remarca ei, numarul celor care indica spontan Alianta s-a injumatatit intr-un an si jumatate, iar tot mai multi votanti ai "polului D.A." se simt mai degraba electori ai partidelor componente decat ai Aliantei ca intreg.
Femeile l-ar alege pe Basescu
Principalul partid de opozitie (PSD) nu are un lider bine definit, noteaza studiul. Dintre simpatizantii partidului, sunt mai multi cei care il voteaza pe Traian Basescu decat cei care il aleg pe Mircea Geoana (vezi tabel). In ceea ce priveste principalii lideri politici, profilurile electorale ale votantului roman releva cateva surprize. Conform BOP, presedintele Basescu este mai popular in randul femeilor (67% dintre femeile care au o optiune l-ar vota pe actualul presedinte), al celor care locuiesc in urban mare (66% dintre cei care ar vota), sau al celor cu educatie post-liceala (75% optiuni pro-Basescu in interiorul categoriei) si universitara (75%). C.V. Tudor este mai popular in randul barbatilor la nivel national (15% dintre cei care au o optiune i-ar acorda votul), al celor peste 55 de ani (17%) si al alegatorilor din comunitati rurale mici (cota lui Vadim creste la 18% in randul acestora).
Neincrederea in institutii naste Becali
La randul sau, Gigi Becali este semnificativ mai popular printre tinerii care au o optiune (21% dintre acestia i-ar acorda votul), al barbatilor (12%), al celor care au lucrat in strainatate cel putin o data (24%). Vectorii atitudinali dupa care se structureaza intentia de vot pentru Becali sunt: un sentiment cronic de neincredere in institutiile statului, mediatizarea TV, liberalismul moral si pasiunea pentru fotbal in general si clubul Steaua in particular. Sondajul Gallup Organization Romania a fost realizat pe un esantion de 1975 de persoane in varsta de 18 ani si peste, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare tolerata de plus/minus 2,3%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.