Serghei Lavrov ii reproseaza presedintelui roman declaratiile „neprietenoase" la adresa Moscovei. Ungureanu acuza Rusia de ostilitate.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov i-a comunicat omologului sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, ca tara sa este preocupata de recentele declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu la adresa Rusiei.

Intr-o intilnire in marja reuniunii OSCE de la Bruxelles, ministrul rus de Externe a calificat drept „neprietenoase" afirmatiile presedintelui roman, considerind ca acestea sint de natura sa influenteze negativ relatiile ruso-romane.

Ostilitate din partea Rusiei

Ungureanu i-ar fi replicat lui Lavrov ca Romania nu accepta conditionarea politicii sale externe de catre Federatia Rusa, citeaza Rompres surse diplomatice. Potrivit surselor citate, seful diplomatiei romane a reamintit pozitia „ostila" a Rusiei, care a anuntat in luna noiembrie ca va interzice, dupa 1 ianuarie 2007, orice import de origine animala venit din UE, pentru ca are ingrijorari legate de calitatea carnii din Romania si din Bulgaria. Comisarul pentru extindere al UE, Olli Rehn, declara pe 25 noiembrie ca impunerea acestei interdictii de catre Rusia este „nejustificata".

Colaborare in domeniile inofensive

Serghei Lavrov si Mihai Razvan Ungureanu si-au reafirmat, totusi, „disponibilitatea reciproca pentru o interactiune constructiva, pe baze pragmatice si cu luarea in considerare a intereselor ambelor parti" in anumite probleme de pe agenda ruso-romana. Cei doi ministri au semnat un acord interguvernamental privind colaborarea in domeniile culturii, stiintei si educatiei. Solicitat de catre Rompres, MAE a refuzat sa comenteze intilnirea cu ministrul rus de Externe. (E.M., O.P.)