Pana sa deschida sticlele de sampanie, actuala Putere trebuie sa rezolve o criza politica majora si sa treaca legea bugetului de stat pentru anul 2007 prin Parlament. Aproape de ora bilantului pentru anul in curs, premierul Tariceanu trebuie sa const
Pana sa deschida sticlele de sampanie, actuala Putere trebuie sa rezolve o criza politica majora si sa treaca legea bugetului de stat pentru anul 2007 prin Parlament. Aproape de ora bilantului pentru anul in curs, premierul Tariceanu trebuie sa constate ca ramane tot mai singur la Palatul Victoria, dupa plecarile conservatorilor si ale platformistilor, si ca oferta bugetara a Guvernului are sanse tot mai putine sa primeasca votul majoritatii parlamentare.
In acelasi timp, seful Executivului trebuie sa rezolve si problemele complicate ale actului de guvernare. In doar cateva zile, cate au mai ramas pana la 31 decembrie 2006, guvernantii trebuie sa cheltuiasca un excedent bugetar de peste 2% din PIB, potrivit ultimelor estimari ale Ministerului Finantelor. Mai mult decat atat, autoritatile, fie ele locale sau centrale, trebuie sa cheltuiasca pana ajung la deficitul bugetar de 2,5% din PIB, stabilit de ministrul Vladescu dupa numeroase rectificari bugetare.
La fel ca in 2005, executia bugetara a fost si anul acesta deficitara. Excedentul bugetar deloc imbucurator sugereaza incapacitatea ministerelor de a implementa programele pentru care le-au fost alocate fonduri bugetare. In plus, desi bugetul statului a inregistrat surplus pe tot parcursul acestui an, Ministerul Finantelor s-a incapatanat sa majoreze deficitul bugetar de la 0,5% la 2,5% din PIB.
Cum vor reusi guvernantii sa cheltuiasca peste patru miliarde de euro din banii publici in ceva mai mult de 20 de zile? Indiferent cate prime, sporuri, cadouri si alte cheltuieli asemanatoare vor fi realizate in luna decembrie, este imposibil ca acesti bani sa fie cheltuiti intr-un mod eficient, benefic pentru cetateni si pentru economia nationala.
Ministrul Vladescu promitea zilele trecute ca pana la sfarsitul anului 2006 Fondul Proprietatea va avea un cadru legal pentru a deveni functional. Desi se confrunta cu numeroase probleme structurale, Fondul Proprietatea ar putea oferi o portita de scapare pentru guvernanti, in conditiile unei executii bugetare deficitare si unor politici publice ineficiente. Guvernul Tariceanu ne-a obisnuit deja cu astfel de gaselnite "ingenioase", care nu reusesc insa sa substituie performanta in actul de guvernare.
Mai fericita ar fi, insa, decizia de a utiliza excedentul bugetar pentru a capitaliza Casa de Economii si Consemnatiuni. Privatizarea CEC nu reprezinta o solutie optima pentru tara noastra, iar procesul ar trebui oprit. CEC poate fi restructurata si eficientizata, astfel incat sa devina un pilon important in dezvoltarea agriculturii si a zonelor rurale. In aceste conditii, fondurile necheltuite din bugetul anului 2006 vor fi indreptate catre acele sectoare ale economiei romanesti care au nevoie urgenta de finantare.
Indiferent ce va face Guvernul Tariceanu cu banii ramasi necheltuiti din bugetul pe anul in curs, excedentul bugetar considerabil si rectificarile bugetare repetate arata lipsa de performanta a actualilor guvernanti. Restructurarea cheltuielilor publice si reforma administratiei devin necesitati tot mai acute ale economiei si societatii romanesti. Politicile fiscal-bugetare pentru anul viitor trebuie sa fie prudente, dar in acelasi timp sa asigure finantarea necesara proiectelor de investitii si cofinantari printr-o mai buna utilizare a fondurilor publice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.