In cel mult cinci luni de zile, submarinul "Delfinul" va fi operational, sustine Sorin Frunzaverde. "Ministerul Apararii Nationale va organiza procedurile legale pentru achizitionarea bateriilor de acumulatori si pentru pregatirea echipajelor astfel
In cel mult cinci luni de zile, submarinul "Delfinul" va fi operational, sustine Sorin Frunzaverde. "Ministerul Apararii Nationale va organiza procedurile legale pentru achizitionarea bateriilor de acumulatori si pentru pregatirea echipajelor astfel incat submarinul va redeveni operational pentru siguranta nationala in maximum cinci luni", a precizat Frunzaverde la ceremonialul legat de intoarcerea fregatei Regina Maria din misiunea Active Endeavour. Afirmatiile ministrului Apararii vin in contradictie cu pozitia adoptata de amiralul Gheorghe Marin, seful statului Major General. Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, amiralul Marin il contrazice pe ministrul Apararii si spune ca nu sunt sanse ca singurul submarin romanesc sa devina operational mai devreme de un an de zile. "Submarinul este o capacitate necesara Fortelor Navale Romane. Evident ca resursele financiare de care dispunem nu ne permit revitalizarea acestuia si probabil vom lua o decizie dupa 2007. In prezent, pe submarin se afla echipajul de intretinere, care executa si antrenamente la cheu fara efectuarea de scufundari", ne-a precizat amiralul Gheorghe Marin.
Vanator de submarine nucleare
Marina Militara Romana dispune in prezent de un submarin - "Delfinul" - care este succesorul primului submersibil romanesc. Istoria actualului submarin "Delfinul" a inceput in anii '80, cand Ceausescu a ordonat achizitionarea unui submarin de la partenerul nostru de atunci, URSS. Guvernul a lansat comanda in 1985 si s-a optat pentru un submarin de atac din clasa KILO. Santierul naval Nizi Novgorod, aflat pe Volga, la 400 km SE de Moscova, a demarat lucrarile imediat. Doua echipaje romanesti au fost trimise la cursuri de pregatire in URSS. Receptia submarinului a avut loc in august 1986. Submersibilul a fost adus pe Volga si pe canale, pana la Sevastopol. Submarinul nu mai este operational din 1995. Acumulatorii cu care se alimenteaza propulsorul electric au ajuns la epuizare, iar inlocuirea acestora nu s-a facut din lipsa fondurilor. Conform specialistilor, suma necesara repunerii sale in functiune se ridica la aproximativ 20 milioane de euro.
"Delfinul", avand indicativul SSK 521, are un deplasament de 2325 tone la suprafata, 3076 tone in imersiune, lungime 74,3 m, latime 10 m si pescaj 6,6 m. "Delfinul" poate ambarca 18 torpile sau 36 de mine si dispune de patru tuburi lansatoare. Submarinul dezvolta o viteza de 10 noduri la suprafata si 20 in imersiune, are o autonomie de 6000 de mile marine la o viteza de trei noduri. Adancimea maxima de coborare este de 240 m.
Submarinul "Delfinul" este considerat drept unul dintre cele mai silentioase si mai greu detectabile submersibile. Principala lui misiune este de vanator de submarine nucleare.
Pentagonul a vrut sa puna pe butuci Fortele Navale Romane
Dupa 1989, "Delfinul" a atras atentia marilor puteri militare, inclusiv SUA, care au monitorizat atent orice misiune a acestuia in Marea Neagra. Datorita unui strat special dintr-un material care seamana cu cauciucul, submarinul romanesc este foarte greu de detectat cu ajutorul sonarelor instalate pe vasele militare sau la bordul avioanelor specializate de cercetare marina. Avioanele de spionaj americane au avut mari batai de cap in urma cu 12 ani cand timp de mai multe zile au incercat sa localizeze cu precizie pozitia submarinului romanesc aflat in misiune undeva in apele internationale ale Marii Negre. Din acest motiv, prin 1998, consilierii americani detasati la Ministerul roman al Apararii au venit cu o propunere halucinanta ca Romania sa-si desfiinteze Fortele Navale in cadrul procesului de restructurare la care Pentagonul oferea expertiza. Numai pozitia ferma adoptata de generalul Constantin Degeratu, care era seful SMG in perioada respectiva, a facut ca in Armata Romaniei sa existe la ora actuala Statul Major al fortelor Navale, prima structura care s-a profesionalizat complet inca de aproape un an de zile.
26 de miliarde RON pentru modernizare
In legatura cu modernizarea Fortelor Navale, Sorin Frunzaverde a anuntat la inceputul acestei saptamani ca santierului naval militar de la Mangalia este inclus intr-un program de largire a flotei militare romanesti. Sorin Frunzaverde a spus ca, impreuna cu amiralul Gheorghe Marin, intentioneaza sa dezvolte un program de inzestrare pentru fortele navale. "Este vorba de patru corvete si patru nave vanator de mina, ceea ce inseamna ca, alaturat fregatelor, vom avea forte navale competitive la Marea Neagra. Navele urmeaza sa fie construite in santierul naval militar Mangalia, pentru ca vrem sa dotam armata cu productie romaneasca", a spus ministrul Apararii. Din datele prezentate de Sorin Frunzaverde, pentru modernizarea fortelor Navale, Ministerul Apararii va contracta credite de aproximativ 26 miliarde RON.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.