Dupa recentul scandal al Dosariadei am ramas cu impresia ca toata tevatura a fost un bun prilej pentru ca spionii mai noi sau mai vechi sa iasa din anonimat pentru a da o mana de ajutor celor care incercau sa demonstreze patriotismul Securitatii. Dac
Dupa recentul scandal al Dosariadei am ramas cu impresia ca toata tevatura a fost un bun prilej pentru ca spionii mai noi sau mai vechi sa iasa din anonimat pentru a da o mana de ajutor celor care incercau sa demonstreze patriotismul Securitatii. Daca pe asemenea <<profesionisti>> se sprijina activitatea Serviciului de Informatii Externe in ziua de azi, si convingerea mea este ca vechea DIE a ramas coloana vertebrala a spionajului actual, atunci chiar avem o problema. Caci nu exista narav mai rau la un spion decat acela al vanitatii! Ce jalnic spectacol sa-i vezi laudandu-se cu inteligenta si profesionalismul lor, facand declaratii de dragoste tarisoarei!
Iliescu: "Invata sa-ti stapanesti resentimentele, mai baiatule!"
Chiar deunazi, la Ambasada Romaniei de la Paris, rezidentul SIE <<en titre>>, domnul Doru Cojocaru, m-a oprit sa-mi reproseze ca am scris despre el (intr-un articol in care ma refeream la bunul sau prieten turnatorul Andrei Magheru) ca e "un securist pripasit la SIE". Tocmai el, care a fost decorat de americani!?
Am avut eu rezervele mele inca de pe vremea cand la conducerea SIE, printre adjuncti, era tinut la mare cinste raposatul Alexandru zis Bebe Tanasescu. Cel care avea ca misiune, intre altele, la Washington, in anii '80, sa informeze Centrala si despre desenele anti-Ceausescu pe care le faceam in presa americana. Indignat sa-l gasesc adjunct la SIE, m-am trezit pus la punct chiar de Ion Iliescu care mi-a spus o fraza pe care nu o voi uita niciodata: "Invata sa-ti stapanesti resentimentele, mai baiatule!"
Au trecut cincisprezece ani de atunci si, iata, Ministerul Afacerilor Externe imi reaminteste de acele vremuri si acei oameni. Cine credeti ca este propus pentru postul de ambasador al Romaniei in Tunisia? Nici mai mult nici mai putin decat fratele cel mic al generalului Bebe Tanasescu. Un diplomat a carui cariera, asa cum apare in CV-ul sau, este strans legata de activitatea spionului ceausist: economist de profesie, intra in MAE in 1990 la Directia organizatii internationale, iar din 1994 tanarul Tanasescu este trimis la New York, la Misiunea permanenta la ONU. Revine in tara, ce coincidenta, in 1998 cand pila sa de la SIE era, in fine, trasa pe linie moarta. A ramas aici, ca sa vezi minune, exact pana in 2001. Cum a revenit Bebe la SIE, cum a plecat si Sorin-Mihai Tanasescu unde in alta parte decat la Viena, la "academia" "profesorului" Liviu Bota, care l-a luat sub aripa ocrotitoare in postul de prim-colaborator. Dupa patru ani, cu stampila CTC aplicata de "maestru", nu adasta doi ani, conform regulamentului, in centrala si este promovat acum Ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Tunisia.
Sandovici-Racheta in lumea araba
Tot pe 6 decembrie, Comisia pentru politica externa a Senatului il va audia si pe domnul Danut-Florin Sandovici caruia cred ca trebuie sa-i spunem Sandovici-Racheta din cel putin doua motive: este absolvent al Scolii de Ofiteri Activi de Artilerie si Rachete "Ioan Voda" si a reusit sa fie propus pentru postul de Ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Araba Siriana desi a intrat in diplomatie ca referent acum numai 7 ani. Oare ce combustibil a folosit ca sa arda etapele care, in mod normal, necesitau cel putin 20 de ani? Retineti ca nu este vorba despre un tanar care a renuntat brusc la cariera militara, ci un ofiter activ timp de 22 de ani, pe care l-a trimis MApN la studii inclusiv la ENA (Scoala Nationala de Administratie de la Paris)! Nu se gasea vreun specialist in cultura araba sa reprezinte Romania intr-o zona sensibila a lumii?
Si ca veni vorba de reprezentare! Eu nu am nimic cu spionii! Dimpotriva, sunt convins de necesitatea unui serviciu care sa culeaga profesionist informatii si sa lupte impotriva spionajului strain. Nu inteleg, insa, de ce trebuie reciclati, la sfarsit de cariera, si trimisi in misiuni de reprezentare? De ce SIE si MAE ii trimit in misiuni diplomatice pe cei care, fiti siguri, sunt deja fisati ca spioni? De cele mai multe ori in posturi de consuli generali, pentru a eluda comisiile Parlamentului.
Buje, pe teava
A propos de consuli! Domnul Mugurel Buje, care dorea sa ocupe postul de Consul general la Lyon si despre dosarul caruia cerusem informatii la MAE si-a vazut intentiile blocate. Nici tentaculele uteciste nu l-au ajutat sa ocupe macar postul de director la relatiile externe ale Camerei deputatilor. Cum nu suporta pozitiile subalterne si nici ideea ca altcineva s-ar putea instala in casoiul pe care l-a arvunit la Lyon a facut rocada (tuti cu muti, nu?) cu sotia sa, doamna Iulia Buje care asteapta acum, discreta, sa fie numita pe postul din Franta. Reamintesc celor care sprijina acest personaj ca sunt gata sa atentionez inclusiv Ministerul de Externe francez despre persoana sa. Domnul Buje ar face mai bine sa se obisnuiasca sa se descurce cu salariul de functionar in centrala MAE si cu cel de la societatea Asigurari Global SA in al carei Consiliu de administratie este membru.
Eugen MihAescu
Euroobservator
Vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Senatului
(Titlul si intertitlurile apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.