Scena politica a fost ieri extrem de agitata din cauza intereselor de moment ale principalilor actori politici. Conservatorii au parasit partial barca guvernarii lasand Cabinetul Tariceanu fara sustinere parlamentara majoritara. Democratii tintesc
Scena politica a fost ieri extrem de agitata din cauza intereselor de moment ale principalilor actori politici. Conservatorii au parasit partial barca guvernarii lasand Cabinetul Tariceanu fara sustinere parlamentara majoritara. Democratii tintesc capul premierului, liberalii propun alegeri anticipate pentru a scapa de Stolojan, dar le conditioneaza de ramanerea lui Tariceanu in functie pentru inca doi ani. UDMR se teme de anticipate si sprijina un eventual Guvern minoritar. Una dintre mizele reale si imediate ale acestor demersuri este Ministerul Economiei si Comertului(MEC), o vaca buna de muls pentru partidul care o va avea in grija. Dupa o zi de propuneri si presiuni reciproce, ieri seara, PNL si PD au gasit solutia: MEC va reveni democratilor iar functia de vicepremier va fi ocupata de un liberal. Locul lui Seres va fi luat de Mircea Toader (PD) iar pe scaunul lui Pascu va sta, probabil, Varujan Vosganian(PNL). La orele noptii, Tariceanu si Boc s-au dus la Cotroceni sa bata palma cu Basescu. Coalitia in noua formula reia azi discutiile pe tema impartirii posturilor vacante dupa plecarea PC. Tot astazi, liberalii ar putea face nominalizarea pentru viitorul ministru al Agriculturii, in carti fiind Decebal Traian Remes.
Conditiile PNL pentru anticipate
Premierul Tariceanu a decis ieri sa contracareze eventuala legitimare a platformistilor lui Stolojan de catre Basescu propunand democratilor declansarea anticipatelor in urmatoarele conditii: liberalii si democratii sa mearga pe liste comune in raport de unu la unu iar Tariceanu sa fie premier pe o perioada de doi ani dupa alegeri. Liberalii radicali Puiu Hasotti, Crin Antonescu, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu si Ludovic Orban au militat pentru acest proiect care are scopul de a-l lasa in offsaid pe Theodor Stolojan. O miza deosebit de importanta a acestor jocuri politice este acapararea portofoliului Ministerului Economiei si Comertului la care tanjesc, deopotriva, atat liberalii cat si democratii. In sedinta conducerii PNL, senatorul Norica Nicolai si-a manifestat nemultumirea vizavi de anticipate justificand ca acceptarea acestei solutii ar face ca PNL sa intre exact in "capcana" intinsa de presedintele Traian Basescu. Sursele ne-au explicat ca senatorul a sustinut ca liberalii nu pot avea incredere in Basescu deoarece, desi vorbesc de Alianta, democratii se pot indrepta spre platformisti si spre social-democratii lui Mircea Geoana. De asemenea, aceleasi surse ne-au precizat ca zilele urmatoare platformistii lui Stolojan se vor intalni cu democratii pentru a negocia o eventuala apropiere de PD.
Stabilitatea politica ca argument
La orele dupa-amiezii insa, in sedinta conducerii Aliantei, democratii lui Boc au respins in mod categoric oportunitatea alegerilor anticipate propuse de Tariceanu si radicalii PNL. "Democratii au adus argumentul stabilitatii politice in perioada integrarii europene. Pe de alta parte, au invocat apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, scrutin care necesita timp pentru organizare", ne-au precizat surse din cadrul Aliantei. De asemenea, potrivit surselor citate, democratii au militat pentru un guvern minoritar motivand ca, din 19 posturi de secretari de stat si de sefi ai agentiilor guvernamentale, doar sapte conservatori si-au dat demisia. Un alt argument anti-anticipate formulat de democrati a fost ca UDMR nu isi doreste deloc organizarea de alegeri anticipate.
PD a pus ochii pe MEC
Daca PD nu vrea anticipate, democratii vor insa Ministerul Economiei si Comertului, avansand variantele Gheorghe Pogea si Theodor Stolojan, fapt care i-a deranjat la maxim pe liberali. Tariceanu solicita ministerul pentru PNL, pe motiv ca democratii au acaparat Ministerul Apararii prin decapitarea lui Atanasiu. Cu toate acestea, nici Emil Boc nu se lasa mai prejos. Tot in sedinta conducerii Aliantei, potrivit surselor citate, democratii au cerut liberalilor Ministerul Economiei oferind la schimb postul de secretar de stat ramas vacant in urma demisiei conservatorului Bogdan Pascu. Premierul a refuzat oferta spunand ca lucrurile trebuie transate in cadrul sedintei conducerii Coalitiei, deoarece si UDMR urmareste acapararea ministerului. (Razvan GHEORGHE)
PC, tradat de cadrele cu functii
Cei mai multi reprezentanti ai PC in Executiv au ignorat decizia conducerii centrale a conservatorilor si au preferat sa paraseasca partidul decat fotoliile pe care le ocupa.
"Solutia imorala" a fost tradata chiar de cei numiti in functii. O situatie speciala este cea a Lilianei Ghervasuc, director general al Loteriei Romane. Ea a explicat ieri ca nu e nici ministru, nici secretar de stat si a fost numita pe criterii profesionale, motiv pentru care nu demisioneaza nici din functie, nici din partid. Adrian Lemeni isi va mentine functia de secretar de stat in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, desi a fost sustinut de PC. Secretarii de stat de la Educatie, Dumitru Miron si Vlad Iliescu, vor decide maine ce vor face. Miron a marturisit ca vrea sa inteleaga mai intai circumstantele deciziei PC. "Trebuie sa inteleg", a declarat Miron pentru Mediafax. Vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Jean Catalin Sandu, a sustinut ca prefera sa ramana in post, urmand sa renunte la partid. Subsecretarul de stat, Ioana Nedelcu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, si-a anuntat demisia din PC pentru a-si pastra functia. Ea a explicat: "Sunt o profesionista si vreau sa imi continui activitatea".
In teritoriu, sunt semne ca nici un conservator nu are de gand sa plece din functie. De exemplu, Directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, conservatorul Vasile Lates a declarat ieri, pentru NewsIn, ca nu isi va da demisia din functie. El a spus ca postul pe care il ocupa l-a castigat in urma unui concurs, desi a recunoscut ca s-au facut negocieri la nivelul partidelor la centru. Acesta ar fi modelul pe care l-au imbratisat majoritatea conservatorilor din fruntea institutiilor descentralizate din judete. (Anca HRIBAN)
Sapte dintr-o lovitura
Doar sapte conservatori au ales sa-si dea demisia ieri din Guvern, in cadrul momentului festiv pus la cale de fostul vicepremier Bogdan Pascu, in cabinetul sau de la Palatul Victoria. Dupa anuntul partidului privind retragerea de la guvernare, Pascu i-a invitat pe cei 18 reprezentanti ai PC in Executiv, cati mai ramasesera dupa plecarea lui Ovidiu Chirovici, sa-si depuna impreuna, ca un gest de solidaritate, demisia din functiile ocupate.
Din cei 18 asteptati la reuniune -doi ministri, sase secretari de stat si 10 reprezentanti in agentiile guvernamentale, doar sapte au raspuns apelului si si-au prezentat demisia: ministrii Bogdan Pascu si Codrut Seres (foto), secretarul de stat Ovidiu Catalin si presedintii de agentii Sorin Vicol, Catalin Teodorescu, Florian Gheorghe, Constantin Lupescu. Sampania pregatita de gazda grijulie, Bogdan Pascu, pentru a-i consola pe demisionari in urma pierderii fotoliilor din Executiv, a ramas nebauta, dat fiind numarul mic de "temerari". Secretarul de stat din Ministerul Culturii Adrian Lemeni a anuntat si el ca demisioneaza, preferand sa-si pastreze pozitia din Executiv. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat insa ulterior, intr-o conferinta de presa, ca Lemeni nici nu a fost membru al partidului. Gazda evenimentului, Bogdan Pascu, a incercat sa justifice golul de participanti, pretinzand ca unii nu au putut fi contactati telefonic, iar altii sunt plecati in strainatate. "Cine nu pleaca din Guvern, trebuie sa-si dea demisia din partid", a spus ex-vicepremierul Bogdan Pascu. Potrivit purtatorului de cuvant, Bogdan Ciuca, reprezentantii partidului din Executiv trebuie sa isi dea demisia pana la sfarsitul saptamanii, altfel vor fi obligati sa plece din partid. "In mod evident, PC a iesit de la guvernare si nu le-am oferit reprezentantilor nostri in Executiv decat o varianta: ori isi dau demisia din Guvern, ori isi vor da demisia din partid", a spus Ciuca. El a aratat ca, pana la sfarsitul saptamanii, conservatorii care sunt secretari de stat si presedinti si vicepresedinti ai agentiilor din Executiv trebuie sa isi prezinte optiunea. "Nu exista un termen limita, dar cred ca saptamana aceasta ar trebui sa se rezolve aceasta problema, indiferent unde sunt plecati acestia", a mai spus Ciuca. El a mai declarat ca nu stie sa existe vreun membru PC care sa doreasca sa plece din partid, dupa decizia conducerii de iesire de la guvernare. "Nu am cunostinta de alti membri ai PC care vor sa isi dea demisia din partid", a pretins conservatorul. (V.D.)
Democratii se joaca cu nervii liberalilor
PD vrea guvern cu platformistii
Democratii au atacat ieri PNL, sugerandu-le sa nu caute solutii de guvernare in afara Aliantei, aluzie la zvonurile potrivit carora liberalii ar negocia in secret cu PSD. Liberalii n-au gustat aluzia democratilor, carora le-au transmis ca n-ar trebui sa vorberasca dupa ce ei insisi au negociat cu PSD sefia SRI. Cel mai important motiv de disputa intre PD si PNL a fost reprezentat de platformisti, dupa ce democratii s-au aratat dispusi sa negocieze cu gruparea Stolojan, ultimul lucru pe care si-l doreste PNL-ul lui Tariceanu. Mai mult, potrivit unor surse din gruparea Stolojan, platformistii se vor intalni in aceste zile cu lideri ai PD pentru a discuta situatia creata dupa retragerea PC de la guvernare.
Democratii le-au dat liberalilor o lovitura surprinzatoare, anuntand, in premiera, ca ei sunt dispusi sa negocieze cu PNL, dar si cu platformistii. PD a respins colaborarea cu PS. Conducerea democrata a adoptat ieri o rezolutie in cinci puncte, citita de Emil Boc in cinci minute si in prezenta celor mai importanti lideri ai partidului. "PD se va implica in gasirea solutiilor capabile sa asigure stabilitatea politica a tarii si continuarea actului de guvernare prin discutii cu partenerii liberali, inclusiv cu reprezentantii platformei", se arata in documentul adoptat. Un alt punct al rezolutiei arata ca PD, "consecvent programului sau politic, respinge orice colaborare cu PSD". Democratii mai cred ca "iesirea previzibila a PC de la guvernare" nu trebuie sa determine instabilitatea politica a tarii si nici sa afecteze soliditatea Aliantei PNL-PD. Conform documentului, PD este decis sa se implice in continuare in asigurarea actului guvernamental, pentru asigurarea stabilitatii politice a tarii in aceasta perioada decisiva pentru integrarea Romaniei in UE.
Stolojan e "total de acord" cu Boc
Unul dintre initiatorii platformei liberale, Theodor Stolojan, a declarat ca este "total de acord" cu afirmatia facuta de seful PD, potrivit caruia pentru realizarea unei stabilitati politice este nevoie de un dialog inclusiv cu platformistii. "Noi am mai afirmat dorinta noastra de a colabora cu alte partide pentru a forma un pol politic de centru-dreapta", a spus Stolojan, pentru NewsIn, precizand ca acest lucru este necesar mai ales "pentru a tine la distanta un PSD nereformat si care, daca ar veni la guvernare, ar veni cu aceiasi oameni ca in perioada 2000-2004". Pe de alta parte, Stolojan a sugerat ca va sustine o vreme actualul Guvern, dar a subliniat ca alegerile anticipate sunt necesare in contextul integrarii europene a Romaniei. "Tariceanu nu face azi decat sa plateasca pentru inconsecventele sale", a continuat, evocand episodul din vara lui 2005, cand PNL si PD au stabilit sa faca alegeri anticipate dar Tariceanu a refuzat aceasta solutie. Theodor Stolojan a evaluat numarul parlamentarilor platformisti la aproximativ 30 si a explicat ca ei sunt suficient de multi pentru a reprezenta o forta in forurile legislative. "Avem deja o forta de vot care, in situatia precara a premierului Tariceanu, e foarte importanta", a spus Stolojan.
Nemultumire printre liberali
Liberalii au urmarit la televizorul din sala de sedinte conferinta de la sediul PD in care se anunta o apropiere a democratilor de platformistii gruparii Stolojan-Stoica.
La auzul anunturilor, liberalii si-au manifestat in termeni duri nemultumirea acuzand PD de "mismasuri pentru legitimarea platformistilor ca alternativa politica". Tariceanu si-a manifestat si temerea ca Basescu si PD vor ajuta rapid platformistii sa isi faca partid stricand astfel apele Congresului PNL, programat la mijlocul lunii ianuarie. De altfel, in urma vizionarii, liberalii au decis sa solicite si ei public PD sa nu caute solutii politice exterioare Aliantei DA. Pe de alta parte, Tariceanu a militat si el pentru mentinerea stabilitatii politice, "dincolo de harmalaia facuta pe tema alegerilor anticipate". Referindu-se la avertismentul PD ca PNL sa nu caute solutii de guvernare in afara Aliantei D.A, Tariceanu s-a declarat "surprins" de "aluzia" democratilor. "Aluzia PD ma surprinde, tinand cont de antecedente. PD a negociat si a cedat in favoarea PSD postul de director la SRI si Avocatul Poporului, asa incat iluziile nu ma impresioneaza absolut deloc", a spus Tariceanu. (Carmen EPURAN, Razvan GHEORGHE)
PSD nu sustine un guvern minoritar
Pesedistii nu vor sustine un guvern minoritar al Aliantei PNL-PD, nu vor vota Bugetul pe 2007 si ar putea depune o motiune de cenzura la "momentul oportun".
Inaintea acestor declaratii facute de liderul PSD, Mircea Geoana, fostul sef al statului, Ion Iliescu, a declarat ca se pot gasi diverse formule de guvern minoritar, cu diferite remanieri, o eventuala declansare a alegerilor anticipate putand avea loc in toamna anului 2007. In opinia sa, o cadere a Guvernului Tariceanu prin votul Parlamentului este dificil de realizat, intrucat presupune trei voturi negative ale Legislativului. Pe de alta parte, Geoana a spus ca PSD nu va contribui "sub nici o forma la planul lui Traian Basescu" de declansare a alegerilor anticipate. "In conditiile de criza politica actuale, probabil ca alegerile anticipate vor fi singura solutie pentru a da un raspuns coerent la esecul lamentabil al guvernarii Traian Basescu. (...) Anticipatele devin tot mai mult o posibilitate pentru Romania, iar PSD este pregatit sa intre in competitia electorala", a adaugat el. Desi nu a spus cand i-ar conveni sa aiba loc alegerile anticipate, Geoana a mentionat ca PSD se opune ideii ca anticipatele sa aiba loc in acelasi timp cu alegerile pentru Parlamentul European. El a mai spus ca nu a fost sunat, dupa declansarea crizei guvernamentale nici de liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, nici de cel al PD, Emil Boc.
Principalul vinovat
Liderul PSD a apreciat insa ca presedintele Traian Basescu este principalul responsabil pentru actuala criza politica, generata de iesirea PC de la guvernare. "Traian Basescu, prin santaj si intimidare, a creat aceasta majoritate si acest guvern, el este principalul vinovat pentru starea de confuzie in care se afla Romania", a spus presedintele PSD. Geoana a mai spus ca PSD nu va sustine nicio formula de guvern minoritar propusa de PNL si PD si nici nu va intra la guvernare alaturi de una dintre cele doua formatiuni politice. "PD este in aceasta Alianta axa raului, deci Alianta nu este pentru noi un partener de guvernare, este adversarul nostru", a adaugat el. (R. ANDRONIC)
Cum se ajunge constitutional la anticipate
Alegerile anticipate pot fi declansate, conform Constitutiei, in urma demisiei primului-ministru. O alta varianta este ca Parlamentul sa-si retraga votul de incredere acordat actualului Executiv, prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor. Dupa demisia primului-ministru si, implicit, a intregului Cabinet, seful statului trebuie, conform Constitutiei, sa desemneze un nou premier care sa formeze Guvernul, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Presedintele Traian Basescu il poate desemna tot pe Calin Popescu Tariceanu sa formeze noul Guvern sau o alta persoana. Insa, pentru a se ajunge la anticipate, adica la dizolvarea Parlamentului de catre presedintele Basescu, este necesar ca Parlamentul sa fi respins doua solicitari de investitura a Guvernului. Constitutia stipuleaza ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". (D.I.)
Bugetul blocat
Criza politica generata de iesirea conservatorilor de la guvernare a blocat ieri dezbaterile parlamentare pe marginea bugetului de stat. Sedintele de partid si reuniunile conducerilor din intreg spectrul politic au afectat prezenta in sala, sedinta fiind suspendata din lipsa de cvorum. La votul unuia dintre amendamentele respinse, presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a constatat ca au fost intrunite mai putin de 200 de optiuni, astfel ca a cerut secretarului Senatului, Gavrila Vasilescu, sa strige catalogul. Conform numaratorii efectuate de acesta, in sala se aflau doar 175 de parlamentari, dintre care 79 senatori si 96 deputati. Unul dintre motivele lipsei de cvorum a fost absenta parlamentarilor din conducerile PNL si PD, majoritatea deputati, intruniti in sedinta conducerii Aliantei DA chiar in timpul lucrarilor plenului reunit. Pe de alta parte, nu doar reprezentantii Aliantei au stat ieri in sedinte succesive, ci si grupurile politice din Senat si Camera ale UDMR si PSD. Acestea s-au intrunit ad-hoc la Parlament pentru a analiza situatia de criza creata prin anuntul PC de a iesi de la guvernare. (R.A.)
Pregatiri de Congres
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca, in ultima perioada, "mesageri" din partea "platformei anti-liberale" au incercat sa negocieze cu conducerea partidului locuri la Congresul extraordinar al formatiunii. "Am discutat in perspectiva Congresului extraordinar al partidului, precum si despre situatia celor care au aderat la platforma anti-liberala. Au fost voci <<pentru>> si <<contra>> in legatura cu posibilitatea lor de participare la Congres. Eu am pledat pentru a se crea posibilitatea acestor persoane de a participa la Congres", a declarat Tariceanu, la finalul sedintei conducerii PNL. Tariceanu a precizat ca "in ultima vreme, mesageri din partea platformei anti-liberale au venit sa negocieze locurile la Congres si au spus ca vor si ei o cota". Theodor Stolojan a afirmat, la randul sau, ca nici un platformist nu a avut si nu va avea vreo discutie cu Tariceanu despre vreo functie in partid, noteaza Mediafax. "Declaratia lui Tariceanu este o manipulare grosolana. Niciun sustinator al platformei nu a avut si nu va avea vreo discutie cu Tariceanu despre impartirea, negocierea sau atribuirea de functii", a spus Stolojan. (O.B.)
Conservatorii vor alegeri
PC afirma ca sustin ideea organizarii de alegeri anticipate. "Nu avem nimic impotriva organizarii de alegeri anticipate. Va trebui insa sa vedem care este situatia, contextul", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. Acesta a mai spus ca, in cazul unor alegeri anticipate, PC va participa pe liste proprii. "De fiecare data cand a fost ridicata aceasta intrebare, noi am spus ca, pana in acest moment, noi nu avem alta decizie decat sa candidam pe liste proprii", a spus Ciuca. "Va pot spune ca la aceasta ora nu avem alta decizie", a mai spus deputatul PC. Intrebat daca PC va sustine o eventuala motiune de cenzura, Ciuca a declarat ca, in primul rand, conservatorii vor trebui sa vada ce contine aceasta, sa o discute in Biroul Politic, iar decizia va fi a parlamentarilor PC. (D.P.)
Premierul Turciei si-a amanat vizita
Vizita in Romania a primului-ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan (foto), va fi reprogramata pentru anul viitor, ca urmare a evenimentelor politice din tara noastra si, mai precis, a retragerii Partidului Conservator de la guvernare, noteaza agentia de presa Associated Press. Potrivit sursei citate, premierul Turciei si-a amanat vizita oficiala in Romania, ce trebuia sa se desfasoare in perioada 6-7 decembrie, ca urmare a "incertitudinilor politice" din tara noastra. Seful Executivului turc ar fi urmat sa discute, la Bucuresti, cu omologul sau roman despre candidatura, tot mai des pusa in discutie, a Turciei la Uniunea Europeana. Biroul de presa al Guvernului a precizat ieri, conform Rompres, ca s-a convenit de comun acord, pe cai diplomatice, ca vizita in Romania a premierului Turciei sa fie reprogramata pentru inceputul anului viitor. (O.B.)
Intalnire Voiculescu-Watson
Liderul PC, Dan Voiculescu, se intalneste astazi la Bruxelles, cu liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, Graham Watson (foto), acesta din urma dorind sa discute despre motivele retragerii conservatorilor de la guvernare. Potrivit surselor citate, Graham Watson, care este liderul grupului liberalilor din PE, din care face parte si PNL, l-a invitat pe Voiculescu sa discute despre situatia actuala din Romania, in contextul iesirii conservatorilor de la guvernare. Watson ar dori sa afle de la Voiculescu motivele pentru care PC s-a retras de la guvernare. Pe de alta parte, conform unor surse din PC, mai multi parlamentari conservatori si-au manifestat nemultumirea ca partidul nu si-a stabilit o strategie clara in momentul in care s-a luat decizia iesirii de la guvernare. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.