Ministerul Afacerilor Externe, care are in subordine Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), ne-a precizat ca cele 100 bucati tevi de pusca mitraliera PKM descoperite in vama de la Calafat erau destinate fortelor armate din Finla
Ministerul Afacerilor Externe, care are in subordine Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), ne-a precizat ca cele 100 bucati tevi de pusca mitraliera PKM descoperite in vama de la Calafat erau destinate fortelor armate din Finlanda. Din primele cercetari, bulgarii nu detineau permis de tranzit international.
Procurorii DIICOT care au preluat ancheta se lovesc, insa, de refuzul autoritatilor bulgare de a coopera in acest caz. Surse din randul anchetatorilor ne-au confirmat ca societatea care expediase coletul de contrabanda este ARMAR Corp GTC din Sofia (similara ROMARM-ului). Firma este partener al Ministerului Apararii din Bulgaria. De asemenea, destinatarul armamentului este Koupion Asevarikko, societate finlandeza care este, la randul ei, partener al ministerului finlandez al Apararii. Tevile de mitraliera calibru 7,62 descoperite in vama Calafat au fost produse de Fabrica de Arme Cugir SA. Directorul general de la Cugir ne-a declarat ca firma pe care o reprezinta nu a facut altceva decat sa produca armele respective. De contract s-a ocupat Compania Nationala ROMARM SA. Oficialii romani sustin ca stiau ca bulgarii nu sunt decat intermediari. Cu toate ca am insistat sa obtinem o pozitie din partea ROMARM, Ioan Garbacea, directorul general al acestei companii, nu a dat curs solicitarilor noastre.
"Nishto ne znaem"
Ancheta demarata in urma cu cateva zile se afla in faza verificarilor. Pana acum, cei doi bulgari, Costadin Ivanov Bodurov (49 de ani) si Chesliev Seydi Yusmenov (42 de ani), arestati pentru contrabanda cu armament, nu au vrut sa dea nici o declaratie. Ei sustin ca nu stiau despre existenta armamentului in TIR-ul cu care trebuiau sa ajunga tocmai in Finlanda. Cu toate acestea, actele ii contrazic, iar procurorii au constatat ca cei doi au asistat la incarcarea marfii. Din actele verificate, sambata la pranz, de vamesi si de politistii de frontiera reiese ca bulgarii transportau "cinci cutii de lemn si noua paleti". Valoarea declarata oficial este de 132.000 de euro. "S-a facut o analiza de risc, avandu-se in vedere marfurile transportate, valoarea lor si destinatia, si au existat suspiciuni pentru ca TIR-ul se ducea la mii de kilometri doar cu niste cutii de lemn. Prin urmare, dupa analiza de risc s-a stabilit sa se faca un control mai amanuntit al transportului, si s-a constatat ca in interior se afla cinci lazi cu tevi de mitraliera, 1650 de benzi pentru cartuse si 1650 de cutii pentru benzi de mitraliera", a declarat comisarul Eugen Cristian Zavracu, prim-adjunct al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Dolj. Bine impachetate in folii de plastic, componentele de armament sunt nou-noute. Printre ele, si cele 99 de tevi de mitraliera fabricate in Romania.
Act doveditor
Contactati de ZIUA, unii dintre anchetatori sustin ca autoritatile bulgare au refuzat, pana acum sa comunice cu procurorii. Cercetarile au scos la iveala, insa, faptul ca pe una dintre facturile gasite asupra bulgarilor se precizeaza ca tevile de mitraliera provin din Romania. "Un traducator autorizat va certifica cu certitudine ce scrie in acele acte. Ceea ce am putut noi constata este faptul ca pe unul dintre acele acte scrie, in bulgareste, ca tevile de arma provin din Romania. Am luat, deja, legatura cu cei responsabili din Romania care ar fi trebuit sa dea o autorizatie de transport pe teritoriul tarii noastre (ANCEX - n.r.). Asupra lor (bulgarilor n.r.) nu s-a gasit o astfel de autorizatie. Practic, orice transportator de armament ar fi trebuit sa ceara acordul cu 15 zile inainte pentru a tranzita Romania", a precizat pentru ZIUA unul dintre anchetatori.
Armele au fost livrate pe 23 noiembrie 2006
Directia Comunicare din Ministerul Afacerilor Externe ne-a precizat ca, "in data de 1 septembrie 2006 companiei ROMARM i s-a eliberat licenta de export nr. E/2006/1403 pentru exportul catre firma ARMAR Corp. GTC a 100 bucati ansamblu teava pentru pusca mitraliera PKM. Trebuie mentionat faptul ca firma ROMARM a solicitat licenta individuala de export precizand faptul ca produsele au ca destinatie finala fortele armate finlandeze, avand in sustinere un certificat de utilizator final eliberat de Comisia interministeriala pentru controlul exporturilor si neproliferarea armelor de distrugere in masa din Bulgaria, precum si un certificat de utilizator final, in original, din partea fortelor armate finlandeze care atesta ca acestea au comandat firmei bulgare mai multe produse militare printre care si 100 bucati tevi de pusca mitraliera PKM, in care se precizeaza ca aceste produse sunt folosite numai de fortele armate din Finlanda si nu vor fi revandute catre o terta parte.
Produsele au fost livrate companiei bulgare in data de 23 noiembrie 2006, operatiune care a fost notificata la ANCEX.
Problema transportului bulgar oprit la vama Calafat este ca, potrivit legislatiei romane in domeniul controlului exporturilor de arme, acesta trebuia sa detina un permis de tranzit international, permis care se elibereaza conform normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea 595/2004."
Directorul de la Cugir recunoaste
Francisc Kudler, director general la Fabrica de Arme Cugir SA, ne-a declarat, ieri, in exclusivitate, ca tevile de mitraliera calibru 7,62 mm., descoperite de vamesii si politistii de frontiera din Vama Calafat intr-un TIR bulgaresc sunt de provenienta romaneasca, fiind fabricate la Cugir. "Fabrica de Arme Cugir SA a produs acele tevi, dar eu vreau sa va spun ca toate exporturile pe care le face Fabrica de Arme Cugir SA se fac sub controlul foarte strict guvernamental. Acest contract s-a facut in baza unui end-user emis de utilizatorul final, o firma din Finlanda", ne-a declarat Kudler. El a precizat ca firma bulgareasca ARMAR Corp GTC a avut rol de intermediar. "Dansii au obtinut end-userul si au venit la noi. Noi le-am facut marfa. ROMARM a facut toate formalitatile de export si au obtinut licenta. Totul s-a facut absolut legal. Ce au facut nebunii aia dincolo, asta e problema lor", a adaugat directorul general de la Cugir.
Bulgarii au incercat sa scape de taxe
Primele indicii conduc catre ideea ca bulgarii au vrut sa "ocoleasca" plata unor taxe vamale suplimentare, dar nu exclud si alte variante. Captura de la Calafat este cea mai importanta de la granitele Romaniei. TIR-ul marca "Volvo" a trecut Dunarea cu bac-ul si a incercat sa tranziteze teritoriul Romaniei. "Daca pana acum am mai prins cate unul cu cate un pistol sau munitie, de aceasta data avem de-a face cu cea mai mare cantitate de armament descoperita la granita",
a mai precizat anchetatorul
bulgar. (P.C., D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.