Concerte "la minut"
Sala de concerte din Stockholm (Aulin de la Konserthuset, locatie unde anual, pe 10 decembrie, se decerneaza Premiile Nobel) va gazdui azi doua reprezentatii pe care cvartetul de coarde ConTempo le va oferi, prin intermediul Institutului Cultural Roman (ICR) local, melomanilor suedezi. Primul concert, dat cu ocazia Zilei Nationale a tarii noastre, este programat la orele 17.00, fiind urmat la 150 de minute mai tarziu de un recital pentru publicul larg. Programul concertistic reuneste lucrari de Mozart (Cvartetul de coarde "prusac" KV 575), Sostakovici (Cvartetul de coarde nr. 14), Doru Popovici (Doua cantece bizantine), Paul Constantinescu (Adagio si Presto din Concertul pentru cvartet de coarde). ConTempo este format din Bogdan Sofei (vioara intai), Ingrid Nicola (vioara a doua), Andreea Banciu (viola) si Adrian Mantu (violoncel). S-a infiintat in 1995, cand membrii sai erau inca studenti. Intre timp, ConTempo a devenit "cvartet in rezidenta" in Galway (Irlanda) - 2003 -, unde si-a lansat propria scoala de vara si propriul festival de muzica de camera. (L.D.)
Ce este acela "sBrot"?
Saptamana aceasta ii este dedicata unui festival - "sBrot" - despre care nu multa lume stie, dar cine stie stie bine, fiindca este un gen de happening care nu vrea sa iasa din zona underground-ului deoarece acolo-i place. In plus, nefiind nimic "batut in cuie", nimic nu este imposibil, pentru ca, spun organizatorii, "nu ne asumam nimic, nu raspundem pentru nimic". Si-atunci care-i treaba cu "sBrot"-ul asta? Pai treaba e cam asa: niste tineri iubitori de artele spectacolului (sub orice forma), se-ntalnesc la anumite ore (ale serii, de obicei), in diverse locatii, pentru a asista sau participa la diverse acte culturale care, spun tot organizatorii, presupun si niste premii. Serile "sBrot" au fiecare o tematica. Daca debutul a fost "pentru incalzire" (4 decembrie), in aceasta seara vor fi proiectate filme, maine se va asculta muzica, joi - e seara literara, vineri - dans si expozitie a "atelierului de grafica", sambata - seara extraordinara de peste, iar duminica (10 decembrie) - incheierea oficiala si festiva (cu premii, mici discursuri...). Mai multe amanunte despre "sBrot" si "sBrotistii" sai gasiti la www.atelieruldegrafica.ro/intamplari_sbrot2006.html. (L.D.)
Icoane pentru CNCD
Patriarhia Romana, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii organizeaza azi, la ora 12.00, la Palatul Patriarhiei vernisajul expozitiei nationale a concursului Icoana din sufletul copilului. Aceasta a XIV-a editie a concursului este considerata raspunsul elevilor la Recomandarea aberanta a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de eliminare a icoanelor din scoli. Expozitia cuprinde peste 300 de icoane ortodoxe, pe lemn si pe sticla, precum si alte "marturii crestine", realizate de copii si adolescenti din intreaga tara si din comunitati romanesti de peste hotare. Concursul Icoana din sufletul copilului a fost lansat in anul 1993, odata cu aparitia primului numar al revistei pentru copii si parinti a Patriarhiei Romane, Chemarea credintei, contribuind la educarea elevilor in spiritul valorilor morale traditionale si la cultivarea creativitatii lor artistice, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane. (D.C.)