Descendentii profesionali ai "regelui creatorilor de viori", maestrul Stradivari, neaga vehement teoria cercetatorilor care sustin ca ar fi descoperit secretele lui Antonio Stradivari. Legendarul mester a creat peste o mie de viori, viole si violoncele in anii 1700, si de sute de ani expertii se straduiesc sa inteleaga de ce instrumentele create de acesta suna mult mai bine oricare alt instrument creat vreodata de altcineva.
Astfel, oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii au declarat saptamana aceasta ca Stradivari a obtinut acele sunete inegalabile pentru ca detinea secretul unui tratament chimic deosebit, care omora viermii lemnului si fungii.
Echipa de cercetatori, condusa de profesorul Joseph Nagyvary de la Universitatea din Texas a descoperit recent ca viorile create de Stradivari au fost tratate chimic.
Oamenii de stiinta au mai aflat, in urma unor teste sofisticate, ca, in cazul lemnului folosit la instrumentele Maestrului, lignina si alte substante care se afla de obicei in esenta materialului lemnos, aici sunt modificate, degradate. O astfel de degradare se poate obtine - de exemplu - daca lemnul este cufundat intr-o baie de saruri chimice.
"Materialul se comporta neobisnuit de bine pentru varsta lui, chiar mai bine decat daca ar fi fost fiert sau bagat intr-un cuptor" a declarat Nagyvary, care se straduieste de ani de zile sa recreeze viori Stradivarius. El este de parere ca Antonio, incercand sa trateze lemnul astfel incat sa nu fie distrus de bacterii, a obtinut un sunet foarte special.
El este contrazis de fizicianul George Bissinger, de la Universitatea din Carolina, care, utilizand tehnologii computerizate de ultima ora, a incercat sa descopere cum aceste viori scot acele sunete unice. El este de parere ca oamenii de stiinta au descoperit numai varful icebergului, si ca misterul lui Stradivari este pe departe de a fi descoperit, pentru ca exista foarte multi factori care influenteaza sunetul unei viori. Forma, varsta si conservarea ar fi doar cateva dintre acestea.
La randul lor, "mostenitorii" meseriei Maestrului, dintre care o parte locuiesc in orasul natal al acestuia, Cremona, nu sunt nici ei de acord cu opiniile expertilor. Unul dintre restauratori a declarat suparat ca este absurd sa reduci geniul lui Stradivari la o simpla reactie chimica: "De fapt, care este scopul disecarii frumusetii unui Stradivarius? Daca faci asta, e ca si cum ai incerca sa masori dimensiunile geniului lui Michelangelo".
La inceputul acestui an, o vioara Stradivarius, realizata in 1707, a doborat recordul in ceea ce priveste cel mai mare pret obtinut vreodata pentru un instrument muzical vandut la licitatie si anume 3,5 milioane de dolari. (B.M.)