Romania se situeaza pe pozitia a patra intr-un top al coruptiei realizat de Gallup, care a studiat perceptia asupra dimensiunilor fenomenului in sistemele guvernamentale si de afaceri, cu 90 de puncte, la egalitate cu Maroc, Rusia, Ucraina si Camerun
Romania se situeaza pe pozitia a patra intr-un top al coruptiei realizat de Gallup, care a studiat perceptia asupra dimensiunilor fenomenului in sistemele guvernamentale si de afaceri, cu 90 de puncte, la egalitate cu Maroc, Rusia, Ucraina si Camerun, informeaza Mediafax. Sondajul Gallup a luat in calcul raspunsurile a circa 1.000 de rezidenti permanenti in cele 101 tari, marja de eroare fiind de plus/minus 3%. Indicii de coruptie au luat in calcul doar raspunsurile afirmative sau negative, cele de tipul "nu stiu" nefiind luate in considerare. Tara perceputa drept cea mai corupta este Lituania, care a adunat 94 de puncte. Pe locul doi, la egalitate, cu 93 de puncte, se afla Polonia si Liban. Locul trei este ocupat de Tailanda, cu 91 de puncte. La polul opus, Finlanda este tara in care perceptia asupra coruptiei este foarte mica. Finlanda are un scor al perceptiei coruptiei de numai 12 puncte. Pe locul doi, la egalitate, se afla Danemarca si Noua Zeelanda, avand cate 21 de puncte. Ele sunt urmate de Singapore, Arabia Saudita, Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Australia si Suedia. In primele zece tari mai putin corupte, circa 55% din populatie declara ca are incredere in conducerea tarii, in vreme ce in tarile din partea de jos a clasamentului, doar 32% considera acest lucru. Subiectilor li s-a cerut sa raspunda la doua intrebari: "Este coruptia un fenomen raspandit in Guvernul tarii dumneavoastra?" si "Este coruptia un fenomen raspandit in mediul de afaceri din tara dumneavoastra?". Sondajul a studiat perceptia coruptiei la nivelul fiecarei tari in perioada 2005-2006. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.