Numarul bancnotelor romanesti false puse in circulatie a crescut alarmant in ultimele luni, tara noastra ocupand, conform statisticilor oficiale, un loc de frunte in Europa. Falsificatorii romani recurg la metode primitive pentru a realiza bancnot
Numarul bancnotelor romanesti false puse in circulatie a crescut alarmant in ultimele luni, tara noastra ocupand, conform statisticilor oficiale, un loc de frunte in Europa. Falsificatorii romani recurg la metode primitive pentru a realiza bancnotele false. Acestea, cel mai des bancnota de o suta de mii de lei, sunt realizate prin fotocopiere. Pe langa bancnotele nationale romanii mai falsifica si euro sau dolari americani. Legile romanesti pedepsesc atat falsificarea banilor, cat si punerea in circulatie sau detinerea lor in vederea punerii in circulatie. Cei prinsi pot sta in inchisoare de la trei la 12 ani. Cu toate acestea, despistarea lor este greoaie si necesita forte importante din partea politistilor si procurorilor.
Doua metode
Falsificatorii romani realizeaza banii contrafacuti prin metode de incepatori. Acestia nu folosesc matrite contrafacute sau furate de la monetarie ci pur si simplu copiaza bancnotele cu aparate xerox mai performante. Un aparat bun pentru falsificarea bancnotei poate costa de la 300 la cateva mii de euro. Altii, in special cei tineri, folosesc o metoda diferita. Banii contrafacuti sunt realizati prin scanarea unei bancnote originale, care este apoi prelucrata in diferite programe de grafica urmand sa fie tiparita cu ajutorul unor imprimante laser. Ulterior, bancnotele falsificate sunt taiate de multe ori cu foarfeca sau cu cutit de birotica (cuter). In acest caz investitia nu depaseste cateva sute de euro.
Programe de prevenire
Marile firme producatoare de IT au recurs la o serie de masuri pentru a reduce numarul falsificarilor de bancnote. Astfel, firma Canon a realizat o generatie de copiatoare si imprimante digitale color, care refuza multiplicarea sau imprimarea celor mai multe bancnote din lume. Ele sunt programate astfel incat sa recunoasca mai multe elemente de pe bancnota si sa refuze falsificarea acestora. Alte tipuri de periferice permit imprimarea sau copierea de bancnote, dar automat le inscriptioneaza cu unul din urmatoarele texte de culoare neagra, in diagonala: "Specimen" sau "Copy". Realizatorii programelor Adobe, la cererea Grupului de Combatere a Falsificarii Bancnotelor, a elaborat un program auxiliar menit sa refuze scanarea si prelucrarea imaginilor care contin elemente de identificare ale unor bancnote si care este inserat in Adobe Photoshop, program folosit cel mai des in timpul scanarii si prelucrarii grafice a bancnotelor false. Recent au aparut si scanere care refuza sa scaneze bancnote.
Manualul falsificatorului roman
Pe Internet sunt difuzate mai multe materiale utile pentru un falsificator de bani. Unele dintre ele reprezinta adevarate manuale si dau sfaturi cu lux de amanunte pentru cei amatori. Pentru a nu incuraja comiterea unor infractiuni nu vom da publicitatii date despre locatia acestor materiale, dar vom face o serie de referire la ingeniozitatea romanilor atunci cand este vorbe imbogatire rapida. Intr-una dintre aceste scrieri, autorul, "moneyprof", explica chiar si cum poti obtine bancnote neuzate pentru realizarea unor copii fara "riduri". De asemenea face o serie de recomandari privind aparatura necesara, rezolutia scanerului, a imprimantei si a compozitiei culorilor care trebuie utilizate la prelucrarea grafica a unor bancnote. Un alt "specialist" a depistat fisierul care trebuie rescris in programul de utilizare a imprimantei laser. Pentru a "pacali" programul de grafica mai toti dintre falsificatori recomanda utilizarea unor versiuni mai vechi in care nu au fost implementate programele de anti-falsificare.
Sanctiuni prevazute de Codul penal
Falsificarea de monede este pedepsita cu inchisoare de la 3 la 12 ani. De asemenea, si tentativa se pedepseste.
Art. 282 - Falsificarea de monede sau de alte valori
Falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor, emise de institutia bancara ori de alte institutii de credit competente, sau falsificarea oricaror alte titluri ori valori asemanatoare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in circulatie, in orice mod, a valorilor falsificate aratate in alineatul precedent, sau detinerea lor in vederea punerii in circulatie.
Daca faptele prevazute in alineatele precedente ar fi putut cauza o paguba importanta sistemului financiar, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca au cauzat o paguba importanta sistemului financiar, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.