Documentul, prezentat spre consultare, stabileste ca persoanele fizice care vor deveni furnizori de servicii postale vor beneficia de aceleasi drepturi ca si companiile care opereaza deja in acest sector.
La intrarea pe piata serviciilor postale, un viitor furnizor va trebui doar sa completeze dosarul de notificare si sa il transmita catre ANRC, dupa care va obtine dreptul de a furniza servicii, incepand cu data estimativa inscrisa pe formular sau, in cazul in care aceasta nu este mentionata, o data cu data inregistrarii cererii la autoritate.
O alta modificare avuta in vedere de ANRC este eliminarea licentelor individuale, simplificandu-se astfel regimul de autorizare, astfel incat toate serviciile postale vor putea fi furnizate pe baza unui regim unic de autorizare. De asemenea, autoritatea a decis introducerea in sfera serviciului universal a serviciului de publicitate prin posta.
In plus, proiectul de decizie isi propune sa stabileasca in mod clar toate drepturile si obligatiile pe care le au furnizorii de servicii postale in relatia cu utilizatorii, precum si fata de ANRC. La sfarsitul anului 2005 erau autorizati 190 de furnizori de servicii postale, cu 37,68% mai mult decat in 2004. Numarul de trimiteri postale s-a ridicat la 490 de milioane in cursul anului precedent, dintre care 96% au avut ca destinatari persoane din Romania. (G.M.)