Multi-miliardarul Romeo Pomponiu - cotat in topul "Capital" cu o avere de 35 milioane de USD obtinuta din afaceri cu confectii si imobiliare -, a pus mana pe o vila de lux situata in strada Dumbrava Rosie nr. 8, din centrul rezidential al Capitalei,
Multi-miliardarul Romeo Pomponiu - cotat in topul "Capital" cu o avere de 35 milioane de USD obtinuta din afaceri cu confectii si imobiliare -, a pus mana pe o vila de lux situata in strada Dumbrava Rosie nr. 8, din centrul rezidential al Capitalei, contra unui pret ridicol de mic. Prin abuzul unor functionari, Romeo Pomponiu, supranumit "boss-ul de la Steilmann", a cumparat imobilul, cotat azi la peste doua milioane de euro pe piata imobiliara, de la Directia de Administrare a Fondului Imobiliar (DAFI) din Primaria Capitalei, in baza Legii 112/1995.
Pentru a proba calitatea de chirias, ceruta de lege spre a cumpara locuinta, Pomponiu a redevenit chirias pe trei sferturi din imobil, cu doar patru zile inaintea vanzarii, prin contractul de inchiriere nr. 1689/04.05.2000, semnat de directorul de atunci al DAFI, Tache Dumitru, si juristul Laurentiu Gheorghe. Patru zile mai tarziu - pe 08.05.2000 - acelasi Romeo Pomponiu a adresat DAFI o cerere de cumparare a locuintei, solicitare aprobata pe loc de acelasi director Tache Dumitru, cu care s-a parafat, tot pe loc, contractul de vanzare-cumparare nr. N 3539 din 08.05.2000. Pretul vanzarii a fost ridicol: doar 380 milioane de lei vechi (circa 18.000 de dolari pe atunci) in conditiile in care pana la momentul vanzarii, pentru un singur nivel al cladirii, statul percepea o chirie de circa 5200 de dolari, lunar. Culmea, chiria de 5200 de USD era platita de firma lui Pomponiu - SC Steilmann Romania SRL, care ocupa imobilul inca din 1990.
Asadar, cu contravaloarea a numai trei chirii lunare, Pomponiu a devenit peste noapte proprietarul unei vile de vis. Trebuie adaugat ca tranzactia s-a facut cu o graba nebuna dupa ce, cu doar trei zile inainte de vanzare, vila fusese predata, in baza HG 304 din 25.04.2000, din administrarea RA LOCATO, in administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Nu stim sa fi existat vreo decizie a CGMB care sa fi aprobat vanzarea locuintelor predate de RA LOCATO, iar cat despre cum s-a vandut o vila data prin lege, in administrare, de catre o institutie care este numita in hotararea de guvern administrator si nu proprietar, ramane s-o stabileasca organele judiciare. Se stie insa ca Pomponiu este ruda apropiata cu ex-primarul Sectorului 1, Flor Pomponiu, si poate din aceasta cauza functionarii de la DAFI s-au facut pres sa-i vanda vila pe nimica toata cat ai pocni din degete.
Manevra pentru inhatarea intregii vile
Imediat dupa cumparare, Pomponiu a dat in judecata CGMB, cerand sa iasa din indiviziune, pe motiv ca firma sa Steilman Romania SRL, care ocupa in continuare parterul, in calitate de chirias, ii "tulbura" spatiul locativ. Pomponiu a cerut instantei sa plateasca sulta pentru contravaloarea parterului, in scop de a deveni proprietarul intregii vile. Expertiza din dosar a stabilit valoarea parterului la 3,2 miliarde lei (150.000 de dolari). Iar judecatorii i-au dat imediat castig de cauza. Apoi, Pomponiu a platit cei 150.000 de dolari pentru parter si a devenit in 2001 proprietarul intregii vile, "evacuandu-si" propria firma. Uite asa a cumparat trei sferturi din imobil cu 18.000 USD, si celalalt sfert cu 150.000 USD. Evident, statul a fost fraudat la greu, diferenta de valoare dintre cele doua corpuri fiind naucitoare. In 2004, cand Pomponiu credea ca "afacerea" sa n-a fost mirosita de nimeni, au aparut mostenitorii fostului proprietar, pe care comunisti il condamnasera la inchisoare pentru "uneltire" si ii confiscasera intreaga avere. Fostul proprietar a fost reabilitat post-mortem de Inalta Curte in 2004, iar mostenitorii - familia Mihaita, au aparut sa revendice vila lui Pomponiu. Familia Mihaita a formulat plangere penala impotriva lui Pomponiu si a fostilor functionari ai DAFI, si a solicitat instantei anularea contractului de vanzare-cumparare pe motiv de frauda.
n
In afara legii
Legea 112/1995, privind imobilele cu destinatia locuinte trecute in proprietatea statului, prevede ca locuintele preluate de stat nu pot fi vandute celor "care dupa 1 ianuarie 1990 au dobandit sau au instrainat o locuinta personala", precum si faptul ca actele de vanzare-cumparare incheiate cu incalcarea acestei conditii "sunt lovite de nulitate absoluta". Familia Mihaita a sesizat Parchetul, cerand trimiterea in judecata a lui Pomponiu si a fostilor functionari ai DAFI, care i-au vandut vila. Acestia acuza faptul ca Pomponiu nu era un sarantoc care sa primeasca casa de la stat - in conditiile in care mii de oameni asteptau cu anii sa primeasca locuinte - si ca "boss-ul de la Steilmann" a detinut anterior imobile. Autorii plangerii penale au depus procurorilor probe din care rezulta ca Romeo Pomponiu, a cumparat un imobil in str. Rabat nr. 20, Sector 1, in data de 15 decembrie 1997. Din alte acte rezulta ca acelasi Pomponiu a cumparat la 5 mai 2001 fostul sediu al Bancii Turco-Romane, din Bd-ul Libertatii nr. 20, cu suma de 1.100.000 de dolari si ca, acesta are afaceri si firme imobiliare de mare anvergura. In paralel, mostenitorii au formulat actiune pentru anularea contractului de vanzare-cumparare, acuzand pretul neserios de mic.n (R.S.)
Apararea lui Pomponiu
"Boss-ul de la Steilmann", care pana in 1990 a fost directorul ICE Confex (intreprindere de comert exterior controlata de Securitate), se declara nevinovat si ne-a prezentat acte din care reiese ca in 1997 el a cumparat doar terenul vilei din strada Rabat 20, nu si constructia de pe el. Vila din Rabat a cumparat-o in 2004, de la o firma germana de textile, conform unui act ce ne-a fost prezentat, act legalizat de fratele sau avocat. In concluzie, Pomponiu, sustine ca avea dreptul sa solicite casa de la primarie, intrucat nu detinea alta locuinta. Desi detine o avere impresionanta, zeci de firme infiintate inca 1991, si fabrici de confectii, Pomponiu afirma ca el n-a avut niciodata, pana in 2000, o locuinta personala. Despre pretul infim achitat pentru vila din Dumbrava Rosie, Pomponiu a spus ca atat s-a "calculat". (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.