Autoritatile intentioneaza sa introduca o taxa de mediu la comercializarea carburantilor, in doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de cate 10 eurocenti/litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20%, la inceputul anului 2008, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE). De remarcat, in prezent un litru de carburanti costa, in Romania, la pompa, circa 1 euro.
Taxa aduce 1 miliard de euro pe an la buget
Veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei sunt estimate, anual, la un miliard de euro, arata CEROPE in studiul "Taxele de mediu in Romania", publicat pe site-ul Comisiei Nationale de Prognoza.
Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice si va fi utilizata in special pentru finantarea proiectelor de mediu, veniturile atrase in urma introducerii taxei la carburanti, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatori 10 ani.
In perioada 2007-2018, fondurile bugetare necesare cofinantarii proiectelor de mediu sunt estimate la aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit CEROPE, in conditiile in care veniturile Fondului de mediu sunt de un milion de euro anual, iar cheltuielile sunt anticipate la un miliard de euro anual.
"Romania are venituri bugetare din taxe de mediu de sub 0,1% din PIB, in timp ce in tarile Europei Centrale si de Est acestea ating 3,4% din PIB in Slovenia, 2,7% din PIB in Republica Ceha sau in Ungaria, 2,5% din PIB in Letonia, 2,2% din PIB in Lituania", se arata in documentul citat.
Totodata, studiul arata ca introducerea taxei de mediu la carburanti va avea efecte negative asupra inflatiei. "Impactul inflationist total al unei majorari cu 10% a pretului combustibilului poate fi estimat la circa 1% inflatie suplimentara", arata analistii CEROPE.
Efectele introducerii taxei de mediu nu sunt mai impovaratoare pentru rata inflatiei decat eventuala crestere a TVA, cu 3%, pana la 22%, iar banca centrala va putea reactiona din timp, printr-o intarire a politicii monetare, apreciaza autorii analizei.
Potrivit acestora, evolutia pietei petrolului ar putea atenua efectele inflationiste, ca urmare a unor scaderi ale pretului titeiului, in anii urmatori. Efectul majorarii preturilor ca urmare a introducerii taxei de mediu va fi temperat, de asemenea, de evolutia cursului leului fata de euro si dolar.