Partidul Conservator a iesit de la guvernare. Sincer, nu cred sa-i simta cineva lipsa. Nici nu ma astept la vreo uriasa criza politica in zilele urmatoare. Alegerile anticipate nu sunt mai iminente acum decAt erau in urma cu o saptamAna. Intr-o privinta fundamentala, aritmetica parlamentara a ramas neschimbata: majoritatea doreste sa-si continue mandatul, nu sa si-l riste la urne mai devreme decAt trebuie. De pe urma anticipatelor ar avea de cAstigat numai PD-ul. Poate si PRM-ul, desi lui Vadim ii sufla in ceafa Gigi Becali, care alearga fix pe acelasi culoar electoral. Liberalii au mari probleme interne, fiind ocupati sa reziste atacurilor "platformistilor" asmutiti de la Cotroceni. UDMR-ul - care, in principiu, se bucura de electoratul cel mai stabil - e subrezit de scandaluri de coruptie. Optiunea este si mai evidenta in cazul celui mai mare partid din opozitie. PSD-ul, care abia incropeste un 20 la suta in sondaje, ar putea pierde aproape jumatate dintre locurile pe care le are acum in Senat si in Camera Deputatilor. Parlamentarii social-democrati ar trebui sa fie nebuni sa-si dea singuri foc la valiza, acceptAnd acum o competitie electorala. Iata de ce vor colabora cu un guvern minoritar, evitAnd cu orice pret o criza majora.
CAt despre conservatori, pe ei anticipatele i-ar arunca sigur in afara Parlamentului. Si chiar in afara politicii. In PC ar mai ramAne doar salariatii de pe la diversele firme ale lui Dan Voiculescu. Nu poti pretinde fidelitate unui partid care a ridicat oportunismul la rang de doctrina. Traseistii ar pleca asa cum au venit, descoperindu-si brusc alte afinitati ideologice.
Frica de anticipate este, la aceasta ora, numitorul comun intre PNL, PSD si PC. Inamicul comun (declarat sau nu) este PD-ul papusit de Traian Basescu. Voiculescu a spus-o raspicat, fara sa-si dea seama ca le face astfel un mare deserviciu liberalilor. Si ca-i ridica mingea la fileu presedintelui. Stolojan a percutat imediat, denuntAnd existenta unei "dezastruoase strategii de intelegeri punctuale intre PNL, PC si PSD". Daca Guvernul minoritar ar fi fost condus de PD, o astfel de colaborare i s-ar fi parut, probabil, normala. Nu l-am auzit sa protesteze atunci cAnd Basescu l-a numit pe social-democratul George Cristian Maior in fruntea SRI. Dar, in politica, ipocrizia este la ea acasa. Recordul absolut il detine, totusi, Dan "Felix" Voiculescu. In fulminantul sau discurs de duminica, el a acuzat PD ca este un partid de "neocomunisti", care "a trecut cu mare usurinta de pe partea stAnga pe partea dreapta a esicherului politic". Rostita de campionul inegalabil al metamorfozelor si tradarilor, declaratia este deopotriva halucinanta si hilara.
Conservatorii sunt atAt de compromisi incAt au devenit contagiosi. Nimeni nu are interesul sa-si asocieze imaginea cu a lor. Daca vrea sa-i sprijine pe liberali (pentru evitarea anticipatelor), Voiculescu ar trebui sa o faca extrem de discret. Altfel, risca sa-i faca lui Tariceanu mai mult rau decAt poate Stolojan. Cu atAt mai mult cu cAt Parchetul General este pe urmele lui Codrut Seres in "dosarul energiei", dosar in care au fost formulate acuzatii de "spionaj" si "tradare". Itele afacerii ar putea sa duca, insa, si mai departe. Emil Boc a declarat, dealtfel, ca retragerea PC de la guvernare are legatura mai mult cu criza existenta acum in Ministerul Economiei si Comertului, decAt cu nemultumirile de ordin politic ale conservatorilor. Si, de data aceasta, s-ar putea sa aiba dreptate.